Hodinový manžel a příležitostná pekařka jsou znovu kavárníky. Příběh od baziliky z Třebíče

8. červen 2021

Loni v létě otevřeli novou kavárnu v Třebíči. Než ji ale stihli rozjet, podnik zavřela pandemie. Teď Josef Mikyska a Petra Jonášová znovu otevřeli.

Ještě v lednu se pan Josef a paní Petra živili jako hodinový manžel a příležitostná pekařka. Covidová pandemie jim totiž uzavřela nově vybudovanou kavárnu v Třebíči. Těžkou dobu totiž nakonec přestáli a otevřeli znovu.

Naproti bazilice…

Kavárna naproti třebíčské bazilice o tomto víkendu poprvé po dlouhých měsících ožila. První červnový víkend má totiž v Třebíči tradici v ožívání města díky festivalu Zámostí. Ten vinou pandemie letos už podruhé neproběhl.

Čtěte také

Místní lidé se přesto setkávali v místních podnicích, aby tradici zachovali. Zatímco teď tato kavárna doslova přetéká lidmi, v lednu se tam nevyplatilo otevřít ani výdejové okénko, popisovala tehdy majitelka Petra Jonášová: „Občas něco na zakázku upeču. Jsme tady na takovém místě, že se to okýnko vůbec nevyplatí.“

Rušný víkend

Tento víkend kavárna zažila doslova obrat o 180 stupňů a jen napéct dostatek občerstvení na jeden den se ukázalo jako téměř nemožné. „Včera jsem pekla od rána, dnes jsem pekla zase. Větrníky, košíčky, tartaletky, dezerty do skleniček. Ze slaného to byly tousty, listoví šneci, taštičky.“

Zároveň ale kavárnice přiznává, že živo bývá zatím jen o víkendech, v pracovní dny je situace slabší: „Zatím je to v týdnu takové pomalé.“

První červnový víkend podle majitelů začal pomalu hojit nemalé rány, které způsobila téměř půl roku dlouhá uzavírka kvůli pandemii. „To bude hodně povzbudivé po tomto víkendu. Kdyby takhle bylo vyprodáno pořád, bylo by to dobré,“ přeje si třebíčská kavárnice Petra Jonášová.

Ačkoli už mohou být otevřeny vnější i vnitřní prostory podniků, stále v nich platí řada omezení. Lidé musí mít alespoň negativní samotest a u stolu mohou sedět maximálně čtyři.

Další důležitou složkou mnoha provozoven je zejména v létě živá hudba. I na tento druh zábavy si ale zákazníci budou muset počkat přinejmenším do příštího rozvolňování.

autoři: Nikola Machala , mik
Spustit audio