Kemp v Ondřejově provozují roky Holanďané. Zatím jsou v něm sami a čekají na první turisty

6. červenec 2014

Holandský kemp v Ondřejově začal letošní sezónu bez turistů. Jeho majitelé, Marijka a Johan Aafjes, ho před patnácti lety vybudovali hlavně pro motorkáře. Dnes už to ale dávno neplatí. Jsou rádi za každého hosta, který ocení originální prostředí vedle hlavního tahu z Pelhřimova na Jindřichův Hradec.

Kemp je vlastně nenápadný obyčejný bílý domek u silnice na konci Ondřejova. Vjedete do kované brány a už vás vítají usměvaví majitelé. Marijka Aafjes hned zve do hospůdky:

„Čechy máme rádi, jsou takové podobné nátury. Toto místo je takovým centrem, protože do Brna, Prahy i Rakouska to máte 100 kilometrů. Pro zákazníky je to moc dobré.“

Letos se ale sezóna rozjíždí hodně pozvolna. Tři karavany, které tady pronajímají, jsou zatím prázdné, stejně tak místa pro stany. Do kempu jezdí podle majitelky nejen Češi: „Norové, Dánové, Švédové, Britové, Francouzi a také Holanďané. Celý svět.“

Lidé tady v kempu najdou útulnou hospůdku, ve které mají nad hlavami velorex, moped nebo starožitný kočárek. Nevaří tady, protože o pár metrů dál je restaurace s šikovným kuchařem. Na přání ale hostům připraví snídani.

Další zvláštností je, že nejbližší koupání je vzdálené dva kilometry. „To je v Hejlově. Bazén je také v Pelhřimově nebo aquapark v Jihlavě,“ vyjmenovává.

Provozovat kemp s manželem je pro Marijku koníčkem: „Je to naše hobby. Být bohatými není náš plán. Rádi trávíme čas s lidmi."

Do Nizozemska jezdí manželé mimo letní sezónu, pan Aajfes tam sedm měsíců vydělává peníze, za které pak můžou žít tady, kde je jim dobře.

Spustit audio