Když na chatu či do vzdáleného koutu zahrady nevedou dráty, může pomoci slunce

20. duben 2023

Rozvoj energetiky z obnovitelných zdrojů přináší rovněž rozvoj chytrých pomocníků na místa, kde z různého důvodu nemáme přístup k rozvodům elektřiny. Solární systémy, které jsou stále dostupnější, mohou znamenat řešení.

Bouřlivý vývoj všemožných fotovoltaických systémů sebou přináší také vývoj menších zařízení, které se hodí i pro hobby použití. Díky slunci a vhodným bateriovým packům jsme dnes schopni zajistit i docela výkonné osvětlení nejen vnitřních, ale i venkovních prostor. A není přitom potřeba budovat nákladnou solární elektrárnu.

Soutěžte o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

Mnozí výrobci dnes nabízejí přímo světla opatřená solárním panelem. Zatímco ty, kde jsou panely integrované do těla svítidla, jsou použitelné většinou jen venku, existují i světla, která mají solární panel umístěný mimo tělo světla. Takové je možné použít k dobití vestavěných akumulátorů a poté tyto připojit k svítidlům, která pak nabízejí několik hodin světla podle potřeby. Navíc tato světla se dají od panelu odpojit a použít například jako přenosné svítidlo.

Solární systémy dnes využívají i městské samosprávy pro různá zařízení

Existují však i výkonnější zařízení, kde je větší panel a baterie s větší kapacitou. Podobné zdroje jsou schopné napájet například i veřejné osvětlení či osvětlení většího prostranství, jako dvorů či zahrad. Není bez zajímavosti, že k těmto zařízením existují i doplňkové větrné turbíny, které umožňují využití těchto zařízení i v případě, že není k dispozici dostatek slunečního záření. U menších zařízení navíc stačí k dobití akumulátorů i pouhý denní svit, není potřeba přímé sluneční osvětlení. Dobití však trvá přeci jen déle, a ne vždy se podaří baterii zásobovat stoprocentně.

Externí solární panely v kombinaci s vhodnou trakční baterií a rozvodem může zásobovat i celý rozvod osvětlení například na chatě. V takovémto případě je však nutné nechat montáž na odbornících s potřebnými znalostmi a kvalifikací.

I jako laici však můžeme používat solární zařízení nejen k osvětlení, ale i k pohonu různých zařízení. K panelům lze dokoupit upravená zařízení opatřená nejen baterií, ale i vhodným zařízením převádějícím stejnosměrné napětí produkované panely na klasických 230 V střídavého proudu. Akumulátory, které zařízení obsahuje, se starají o dostatek proudu i v době mimo přímý osvit napájecích panelů. Celková zatížitelnost těchto zařízení se většinou pohybuje kolem 1500 W, což je dost pro pohon ledniček, televizorů, ventilátorů či drobných domácích spotřebičů. Kromě toho umožňují i zapojení čerpadel, vysavačů či ručního elektrického nářadí. Tyto bloky se navíc dají většinou předem nabít z elektrické sítě, což umožňuje jejich okamžité využití například po příjezdu na chatu.

Osvětlení díky slunci už je dnes poměrně běžné

Většina těchto systémů je použitelná jak v domácnosti, například jako záložní systém, tak i na místech, kde je potřeba čistě ostrovní provoz, jako jsou chaty bez přívodu elektrické energie či například karavany. Mnohá z těchto zařízení jsou navíc přenosná a je je tedy možné využívat i pro více účelů. Dají se také často kombinovat například s dalšími „zelenými“ zdroji elektrické energie, jako jsou větrné turbíny atd. Jejich nevýhodou je poněkud vyšší pořizovací cena. Ve srovnání s náklady na přivedení elektřiny například od velmi vzdáleného vedení už začínají být náklady na jejich pořízení velmi zajímavé.

Spustit audio