Když hrozí předčasný porod, je lepší maminku odeslat do specializovaného centra, říká lékařka dětského oddělení jihlavské nemocnice Eva Škorpíková

5. prosinec 2023

Lékařka dětského oddělení jihlavské nemocnice Eva Škorpíková ukončila školu v roce 2007. Pak si ale na nějaký čas odskočila na Nový Zéland. Životní cesta ji ale zavedla zpět do jihlavské nemocnice.

Atestaci z pediatrie si Eva Škorpíková udělala před 10 lety. Letos získal atestaci z neonatologie. Zaměřuje se tedy na novorozence. 

Děti, které se narodí zdravé, v podstatě jenom trošku zpovzdálí sledujeme,“ vysvětluje Eva Škorpíková. „V nemocnici zůstávají děti nedonošené a potom děti, které například mají výraznou novorozeneckou žloutenkou, mají nějaké zdravotní potíže, například ve smyslu infekcí, nebo se u nich zjistí nějaká v těhotenství nepoznaná vrozená vada, která je potřeba řešit,“ pokračuje.

Řadu problémů dokáží lékaři vyřešit přímo v jihlavské nemocnici. „Pokud to nedokážeme,  tak velmi dobře spolupracujeme s neonatologií, s novorozeneckým oddělením v Brně, které má i specializovaný transport na novorozence. Jezdí speciální služba s inkubátorem se všemi léky, ventilátorem,“ popisuje lékařka dětského oddělení jihlavské nemocnice.

„Pokud u maminky hrozí předčasný porod, je velikou výhodou, pokud se převeze, když se to stíhá, do těch opravdu velice specializovaných center, kterých máme v republice 12,“ dodává Eva Škorpíková.

Kdy je možné o porodu mluvit jako o předčasném a jaká rizika nese? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio