Každé zboží má svého reálného zákazníka za reálnou cenu. Typickým příkladem jsou právě nemovitosti

4. červenec 2014
Dobré odpoledne

Cenu nemovitosti si buď majitel určí sám, nebo využije soudního odhadu. „Odhadů je ale několik, jiné je to pro finanční úřad, jiné pro banky. Oba jsou podle jiné metodiky,“ upozorňuje realitní makléř Václav Duben s tím, že pokud prodává nemovitost fyzická osoba, odhad být nutně nemusí.

Další možností, jak určit reálnou cenu domku, bytu nebo pozemku, je využít zkušeného prodejce realit. „Děláváme srovnávací cenovou analýzu. V potaz vezmeme, co jsme v dané lokalitě už prodali, za jak dlouho, pochopitelně také atraktivita místa apod.,“ dodává Duben. U rodinného domku se určuje zvlášť cena domu a zvlášť pozemku.

Lidé často mívají nereálné představy o ceně svých majetků, říká dále Václav Duben. „Jeden klient na Humpolecku chtěl za dům čtyři miliony, realita byla ale pod třemi. Využil služeb jiné kanceláře a dodnes dům neprodal,“ popisuje makléř vzniklou situaci.

Čtěte také

Při prodeji nemovitostí se disponuje s poměrně velkými částkami. Ideální je využít bankovní úschovu, ta je podle makléře Václava Dubna nejbezpečnější. Sepsání prodejních smluv bychom měli svěřit odborníkům – advokátu nebo notáři.

CHAT:

Roman - Dobrý den, je pravda, že ceny v inzerátech na prodej jsou naschvál přestřelené? Slyšel jsem, že až o 30%. Takže můžu jako kupec rovnou žádat 30% slevu?

Dobrý den Romane. Není tomu tak ve většině případů. Ve vstupech jsem hovořil o extrému. Pokud je realitní makléř zkušený a dokáže stanovit správnou cenu nemovitosti v dané lokalitě, tak se o takto výrazné slevě nedá hovořit. Pokud byste měl zájem si o tomto popovídat detailněji, tak mě kontaktujte.

Radek - Prosím o Váš osobní názor. Má smysl kupovat starý domek (80 let)? Manželka je výrazně proti a tvrdí, že tu zatuchlinu už nikdo nikdy nevyvětrá. Děkuji za názor.

Dobrý den Radku. Nejvíce záleží na lokalitě, pokud se Vám místo líbí, tak s domem se dá vždy něco udělat. Je to také ovšem o finančních nákladech, u starších domů se vyskytnou ve většině případů neočekávané náklady. Doporučuji si domek nechat prověřit specializovanou firmou, která Vám dokáže před koupí stanovit přibližné náklady na přestavbu a doporučit postup rekonstrukce. Pro informaci, prodávají se domy i mnohem starší.

Pavel - Mám pěkný dům, ale je přímo u silnice první třídy, kde jezdí fakt hodně aut. O kolik to podle vás snižuje cenu při prodeji? Děkuji.

Dobrý den Pavle. Všeobecně se domy u hlavních silnic, prodávají hůře. Ale na každou nemovitost se dá najít vhodný kupec, kterému toto omezení nebude vadit. Nejvíce záleží hodně na lokalitě, ve které se nemovitost nachází a jejím dalším okolí. Uvedu jeden případ, který jsme měli v kanceláři (reálná hodnota nemovitosti v dané lokalitě 4,9 mil.Kč, silnice I. třídy z jedné strany, volná příroda z druhé strany, prodáno za 3 týdny za 4,2mil.Kč). Rychlý prodej, kupující z dané lokality.

Spustit audio