Každá pátá rodina v Česku omezila kvůli inflaci výdaje na vzdělávání svých dětí

14. únor 2023 10:00

Pětina rodin omezila kvůli zdražování výdaje na vzdělávání nebo volnočasové aktivity svých dětí. Mnohem častěji musí šetřit chudší domácnosti, které rostoucí ceny bydlení a potravin zasáhly silněji. Ukázal to průzkum společnosti PAQ research mezi 500 rodinami s dětmi, který vychází z dat v projektu Život k nezaplacení. Ten vzniká ve spolupráci s Českým rozhlasem.

Čtyřiceti procentům dotázaných rodin zbývá po zaplacení bydlení a dalších nutných výdajů méně než 100 korun na osobu na den. Když to porovnáme se situací před rokem, tak těchto rodin bylo o patnáct procent méně.

Nejchudší rodiny dokázaly podle dat ještě na podzim roku 2021 ušetřit průměrně necelé tři tisíce měsíčně. O rok později jim zbývají průměrně jen dvě stovky. A dokonce víc než polovina těch nejchudších domácností teď neušetří vůbec nic, nebo musí do mínusu.

Podle jednoho z autorů studie Václav Korbel z PAQ Research jsou první na řadě nákladnější neformální aktivity - třeba poznávací výlety, návštěvy muzeí, kulturních akcí a podobně. Týká se to taky nákupů knížek nebo her. Chudé rodiny ale šetří třeba i na lyžařských kurzech dětí nebo na kroužcích. PAQ Research ve studii varuje, že úsporná opatření rodin kvůli inflaci mohou prohlubovat už tak velké vzdělávací nerovnosti v České republice.

Jak se nerovný přístup ke vzdělávání může projevit, zjišťoval František Jirků. Poslechněte si to v reportáži.

Spustit audio

Související