Kapustňák
Páteční apetýtové recepty zvou do světa polévek Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Kapustňák, ruskou zelnou polévku s jáhly.
Budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 4 brambory
- ½ hrnku jáhel
- ¼ střední hlávky zelí
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček černého pepře
- 1 polévkovou lžíci jablečného nebo vinného octa
- za studena lisovaný slunečnicový olej
- sůl
- bílý jogurt (rostlinný nebo kravský)
- čerstvý kopr
Postup:
- Cibuli nakrájíme na kostičky a spolu s kořením smažíme na oleji.
- Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky, po chvíli brambory a pak také jáhly spařené ve vařící vodě (jáhly při delším skladování můžou zhořknout, proto je lepší je před další úpravou spařit).
- Vše zalijeme vodou, osolíme a necháme pod pokličkou bublat 15-20 minut.
- Mezitím si nakrájíme zelí na tenké nudličky a po 15 minutách přidáme k polévce.
- Vaříme dalších 10 minut, přidáme ocet, polévku osolíme a po vypnutí přidáme 2-3 lžíce bílého jogurtu.
- Promícháme a posypeme polévku jemně nakrájeným koprem.
Související
-
Mrkvová polévka s tahini
Páteční recepty přinášejí další tip na polévku podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Libanonskou mrkvovou polévku s tahini.
-
Západoafrická batátová polévka s arašídy
S pátečními apetýtovými recepty míříme do světa polévek podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek.
-
Marocká kapustová polévka s cizrnou
V pátečních receptech zveme nově ke speciálu o polévkách. Zavítáme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka