Kapří paštika z Vysočiny si přivezla prestižní cenu za svůj obal
Red Dot Design Award je označení prestižní ceny za design. Na Vysočině této mety dosáhla svahová sekačka z Havlíčkova Brodu, nově i kapří paštika z Poříčí.
Za vším stojí podnikatel Martin Plachý se svou rodinou, spolumajitel komplexu Farma Poříčí, který, jak řekl Hele Dvořákové v Dobrém dopoledni, je i rybář. A tam je začátek kapří paštiky.
„Vždycky jsme se snažili našim zákazníkům dodávat čerstvé rybí maso. Trochu nás ale mrzelo, že kapry předčily mořské ryby. A přemýšleli jsme, co s tím.“
Bez kostí
Největší v uvozovkách nevýhodou u kapřího masa jsou kosti. „Po několika pokusech jsme dospěli ke kapří paštice.“
Red dot
Martin Plachý říká, že velkou péči věnovali obsahu – tedy samotné paštice. „Velkou péči jsme věnovali také obalu. Spojili jsme se s Petrem Novaquem, který má celou řadu ocenění. Práce na obalu trvaly asi rok a vedlo to až k té ceně.“
Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.