Kaloni stráví téměř celý život hlavou dolů, vzhůru nohama rodí i mláďata

5. listopad 2023

Kaloni jsou létající savci. Vyskytují se na ostrově Rodrigues v Indickém oceánu jako endemitní druh. V jednu dobu vymizeli. Nebýt programu Geralda Durrella, tak už by kaloni na světě nebyli.

Kaloni jsou býložravci, milují ovoce. Krev jim nic neříká. Jediní netopýři, kteří se dokáží živit krví, žijí v Americe.

Kaloň

„Kdybych je krmila tím, co mají nejraději, tak by za chvíli spadli z větví,“ směje se chovatelka jihlavské zoo Petra. Kaloni mají rádi vše sladké - banány, jablka, melouny, hrušky nebo hrozny. „Proto jim přidáváme víc zeleniny – mrkev, kedlubny, petržel, okurky a cukety,“ dodává chovatelka.

Hlavou dolů

Kaloni tráví téměř celý svůj život zavěšení hlavou dolů. Hlavou nahoru se otočí jenom ve chvíli, když vylučují. „Viděla jsem i porod. Probíhal taky vzhůru nohama. Máma se jenom na chvíli otočila, aby to mládě vypadlo a pak se hned zase rychle otočila hlavou dolů,“ popisuje chovatelka Petra.

autor: Simona Kubíčková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.