Kaliště na Jihlavsku mají vlastní obchod. Provozovatele nenašli, prodejna je nakonec obecní

3. únor 2020 03:00

O půl roku zavřenou prodejnu v Kališti na Jihlavsku neměl žádný podnikatel zájem. Nakonec si ji vzala pod sebe obec. Její víkendové otevření se změnilo v lidovou veselici.

Kaliště na Jihlavsku přišlo před půl rokem o prodejnu smíšeného zboží. Na její provoz ve vesnici se sto padesáti obyvateli totiž někdejší majitel doplácel desetitisíce ročně.

Místním ale chyběla, svépomocí si jí proto opravili, obec jí koupila a zástěru prodavače si oblékl starosta František Szczyrba. „Na poslední chvíli tady vyrábím cenovky,“ řekl pár desítek minut před otevřením starosta.

Proto se to učím

Starosta Kaliště to s pomocí prodavačkám myslí vážně. „No samozřejmě, proto se to tady učím, EET nám funguje, i když jako obec bychom to mít nemuseli. Snad zvládnu i nakrájet salám,“ usmál se.

Obchod byl od léta zavřený, dřívějšímu provozovateli se nevyplatil. Obec se nakonec rozhodla, že vezme celou věc do vlastních rukou. „Nejsme jediní, kdo takhle postupoval.“

Neformální oslava

Otevření prodejny se nakonec změnilo v neformální oslavu. Do Kaliště totiž dorazila skupina turistů z Třebíče, kteří chodí pravidelně první únorovou neděli na výlet právě tímto směrem.

Kaliště, otevření obchodu

„Něco si koupím, asi láhev vína,“ dodala po chvíli místní žena.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související