Kachlová kamna - srdce každé chalupy

26. únor 2016
Dobré odpoledne

Sníte o kachlových kamnech? Pak se připravte na to, že to bude chtít důkladnou přípravu. Nejdůležitější je mít vybrané správné místo v domě či chalupě nebo statku, kam se kachlová kamna nejčastěji dávají. V místnosti musí být komín, bez toho to nejde. A dobré je také zkontrolovat pevnost podlahy.

Pak už stačí jen shlédnout pár obrázků s kachlovými kamny a se svou představou navštívit odborníka. Hostem v odpolední poradně byl kamnář z Polné Robert Skalák.

Důležitá je velikost komínového otvoru

Velikost komína souvisí s velikostí kachlových kamen. Jeho parametry by měl posoudit odborník. „Velikost otvoru na komín s průměrem 140 mm je standart. Ale pokud chceme, kamna s prosklenými dvířky, musíme počítat s tím, že na stočtyřicítku nemůžeme dát dvířka velká, aby nám nešel do místnosti kouř,“ upozorňuje kamnář.

K čemu nám mají kamna sloužit?

Dále bychom měli vědět, na co budeme kamna využívat. K vytápění jedné místnosti, celého domu, nebo jen jako dekoraci či na vaření. „Dnes je to hlavně kvůli vytápění. Ale řada lidí se vrací i ke starému způsobu života a chtějí na nich i vařit. Každá kamna jsou originálem. Na chalupy to patří. Je to srdce domácnosti,“ říká Robert Skalák.

Podlaha

Kachlová kamna něco váží, proto je potřeba mít pevnou betonovou podlahu. Pokud je chceme postavit v místnosti, pod kterou je sklep, zkontrolujete, v jakém je podlaha stavu. Kolem kamen by pak měla být ohnivzdorná. Když se vše zdá být tak, jak je potřeba pro realizaci vašeho snu, pak už jen stačí popřemýšlet, jak by ty vaše kamna měla vypadat, jaké kachle by se do místnosti hodily a hurá do toho! „Kamnář vždy vyhoví přání a představám zákazníka, pokud to možnosti dovolí, jen se nebát a přijít se poradit,“ usmívá se odborník na kachlová kamna z Polné Robert Skalák.

Spustit audio