K urnám o víkendu zamíří i čerstvě osmnáctiletí, druhé kolo prezidentských voleb pro ně bude první volební zkušeností

24. leden 2023 09:00

V pátek a v sobotu zamíří lidé znovu k urnám vybírat budoucího prezidenta země. Pro některé to bude vůbec první volba v životě. Jde o ty, kteří oslavili 18. narozeniny až po prvním kole voleb a zasáhnout tak budou moct až do kola druhého.

Na jihlavském gymnáziu se v jedné třídě sešlo pět studentek, kterým první kolo voleb o pár dní uteklo. Dvě Adély, Eliška, Emílie i Kateřina jsou rozhodnuté, že první volby, kterých se můžou zúčastnit, si ujít nenechají. „Můžeme konečně rozhodovat, o tom, co se v našem státě bude dít,“ zamýšlí se jedna za studentek. Prezidentské volby jsou podle ní výrazným tématem, které zasahuje i to života mladých. „Mezi spolužáky, ale i v rodinách se to řeší,“ popisuje současnou atmosféru.

Koho budou volit, ví. Že mají zúžený výběr a mohou kvůli datu narození vybírat jenom ze dvou kandidátů, a nikoliv z osmi, jim nevadí. „Jsem asi i radši, že jsem nemohla rozhodovat v tom prvním kole, že si až v tom druhém kole vyberu mezi těma dvěma,“ říká další ze studentek.

Před druhým kolem prezidentských voleb nepřijdou lidem hlasovací lístky do schránek. „Dostanou je až na místě ve volební místnosti přímo od komise. Jedná se o hlasovací lístky, které mají pro druhé kolo žlutou barvu. Takže kdyby voličům náhodou zbyly hlasovací lístky z kola prvního, tak je nemohou využít v kole druhém, protože takový hlasovací lístek by byl neplatný,“ řekla ve vysílání Českého rozhlasu Vysočina ředitelka odboru tisku ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Jako první budou moct ve druhém kole nového prezidenta vybírat voliči, kteří jsou kvůli onemocnění covidem v izolaci. Speciální stanoviště drive-in pro ně budou v okresních městech otevřená ve střenu od osmi do sedmnácti hodin. Volební místnosti se pro hlasování otevřou v pátek ve 14 hodin.

Spustit audio

Související