K práci zdravotníka jsou kromě odborných znalostí potřebné i cit a empatie, říká Petr Pazour, který letos bojuje o titul Anděl mezi zdravotníky

18. červenec 2023

Už jsou známá jména finalistů soutěže Anděl mezi zdravotníky. A hned tři zástupce má i Vysočina. S číslem jedna soutěží Jana Hladíková z Nemocnice Třebíč, zdravotní sestra společné interní a neurologické JIP. S číslem čtyři reprezentuje Vysočinu porodní asistentka Romana Daňhelová z Nemocnice Jihlava. A s číslem šest soutěží vrchní sestra neurologie z novoměstské nemocnice Petr Pazour.

Všechny finalisty pořadatelé postupně přestaví na webu webu soutěže. Vítěze vybere veřejnost prostřednictvím časopisu Florence, což je časopis pro sestry. Finálový večer se uskuteční 26. srpna v Náchodě.

„ Práci zdravotníka může vykonávat kvalitně, může mít odborné znalosti, ale myslím si, že k ní je potřeba cit a empatie,“ říká finalista soutěže Petr Pazour. V současnosti působí jako vrchní sestra na neurologii v novoměstské nemocnici.

Řadě studentů zdravotnických oborů, kteří na jeho oddělení přicházejí na praxi ale právě empatie, cit a pokora podle Petra Pouzara chybí. „Jednak si myslím, že je to tou dnešní uspěchanou dobou a myslím si, že je to taky i tou výchovou, protože co pedagog dneska může. Když se nějak vyhraní proti tomu studentovi, tak hned záhy se ozvou rodiče, že to jejich dítě bylo znevýhodněné nebo poškozené a tak ten pedagog se, než aby šel do nějaké konfrontace, radši stáhne a nechá to prostě běžet,“ zamýšlí se.

Co Petra Pazoura na práci vrchní sestry baví? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio