Judo je životní styl, člověka naučí úctě i morálce

1. únor 2024

Judo je svým způsobem styl života, není to jenom sport, ale umění. Jan Bohdálek, který momentálně studujete Fakultu tělesné výchovy a sportu na Karlově univerzitě a trénuje v Praze i na Vysočině, se mu věnuje od pěti let. 

Jan Bohdálek, trenér juda

„Mě a bratra přivedl k judu náš taťka. My jsme se s bratrem pořád prali. A on to nevydržel, tak nás vzal na judo do Sokola Jihlava a pak nás to začalo bavit,“ vzpomíná Jan Bohdálek na svoje začátky. „My nejsme moc vysokého vzrůstu, takže i k té obraně to je vlastně užitečné,“ pokračuje.

Judo je styl života. „Dává mi spoustu jiných pohledů na život a vlastně díky tomu teďka studuju vysokou školu, protože jsem vždycky říkal, že kdybych nedělal ten spor, tak vlastně nevím, co bych šel studovat, že bych asi ani studovat dál nešel. Takže díky tomu vlastně budu třeba v budoucnu mít díky tomu práci,“ usmívá se mladý trenér.

Judo naučí úctě i morálce a zvedá sebevědomí

Judisté se sportem naučí například úctu a morálku. „Je to součástí tréninků. Morálka je, když přijdou, ukloní se k žíněnce, že na ní můžu cvičit. Při nástupu se ukloní k trenérovi, což je v rámci té úcty, ale úcta není jenom k trenérovi, ale i ke všem ostatním. Naučí se prohrávat a mít úctu k soupeři, nějaký respekt,“ vysvětluje Jan Bohdálek.

Některým lidem přináší judo také sebevědomí, které pomůže nejenom na žíněnce, ale třeba i ve škole nebo v zaměstnání.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.