Jmenuje se Brouk a odhaluje stromy s kůrovcem. U Nového Města fotí lesy z dronu se speciální kamerou

14. srpen 2020 06:10

Dron se speciální kamerou pomáhá odhalovat stromy napadené kůrovcem v lesích okolo Vysočina Areny v Novém Městě na Moravě.

K vyhodnocování pořízených snímků používá speciální aplikaci, kterou vyvinuli vědci z České zemědělské univerzity společně s IT specialisty. Celý projekt stál 5,5 milionu a v budoucnu ho budou moct využívat lesní hospodáři i na dalších místech v Česku.

Automatický let

„Má tu trajektorii naplánovanou. Zároveň má v sobě řídící jednotku, která mu přesně definuje, kdy má dělat jednotlivé snímky,“ říká Petr Kláště z České zemědělské univerzity. Snímky ukážou lesníků stromy, které mají zdravotní problémy a mohou být napadené kůrovcem.

„Když se podívám na spektrální projev stromů, tak tady jsou zelené, tyhle namodralé. Okem vypadají ještě zeleně. V blízkém infračerveném kanálu vidíme, že s tím stromem není něco v pořádku,“ popisuje IT specialista Václav Vízner.

Včasné odhalení

Dron se speciální kamerou létá nad Vysočina arenou už po druhé. Správce lesů v Novém Městě na Moravě Zdeněk Krejčí může hodnotit přínos nové technologie. „Když člověk přijde k napadenému stromu, tak je už většinou pozdě. Kůrovec je třeba v dalších dvaceti, třiceti stromech kolem. Pokud by se podařilo kůrovce detekovat včas, tak čas hraje pro nás.“

Metodu pak vidí jako přínosnou pro větší plochy. „V terénu chodí spousta brigádníků, technických pracovníků lesa určených pro vyhledávání. Pokud by to dron nasnímal za dvě hodiny, nechá se to rychleji najít.“

Lesníci si ovšem budou muset spočítat, jestli se jim tato metoda vyplatí. Pořízení dat ze snímků může vyjít na desítky tisíc korun.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio