Jihlavské matky otevřely Uklub. Chtějí pomoci ukrajinským ženám s dětmi

12. březen 2022 07:00

Matky matkám. Tak by se dal nazvat charitativní projekt, který v Jihlavě spustily tamní ženy s dětmi pro ty, které prchají z válkou zasažené Ukrajiny. 

Jihlavské matky otevřely Uklub. Jde o komunitní centrum pro ženy z Ukrajiny, které s dětmi prchají před válkou. Funguje v bývalé restauraci Domu kultury. 

Díky sbírce…

Nápad na jeho vznik přišel díky sbírce pro lidi z Ukrajiny, která se překvapivě rozrostla. Sešlo se hodně oblečení, hygienických potřeb a drogerie. Hračky a sladkosti pro ukrajinské děti vynesla akce ve školkách. I to všechno je teď uprchlíkům v komunitním centru k dispozici. 

„Vycítily jsme potřebu, že maminky, kterém sem přijely s dětmi, se budou chtít někde scházet, někde se popovídat, zjistit informace, kam si zajít, co si koupit,“ řekla jedna z organizátorek Martina Heřmanová.

V centru budou s adaptací pomáhat ukrajinští krajané, kteří v Česku delší dobu žijí. „Náš budoucí plán je takový, aby se ty maminky o to do budoucna staraly úplně samy. Vždycky si domluví, jakou hodinu která může a aby to bylo otevřené co nejdelší denní dobu.“

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související