Jihlavské asistenční centrum pro uprchlíky funguje týden. Odbavení příchozích je plynulé

10. březen 2022 11:20

Stovky lidé denně odbaví krajské Asistenční centrum pro uprchlíky v Jihlavě. Další Ukrajince přivážejí z Prahy, kde jsou centra přetížená. 

Asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v Jihlavě funguje už týden. Denně tam úředníci odbaví stovky lidí. 

Jsem moc šťastná…

„Jsem moc spokojená, šťastná a děkuji všem dobrovolníkům,“ překládá do češtiny tlumočnice Viktoria Štěpánová pocity jedné ze z žen čekajících na vyřízení dokladů v jihlavském asistenčním centru.  

Pro uprchlíky před válkou na Ukrajině je ale absolvování vstupních procedur jen částí povinností a starostí. „Chci pracovat v České republice. Mám děti, které potřebují do školy,“ doplnila oslovená žena. 

Tlumočnice Viktoria

Sama Viktoria Štěpánová z Ukrajiny pochází a v Česku žije sedm let. Jelikož se do rodné vlasti vrátit nemůže, snaží se pomáhat alespoň tady na Vysočině. Už několik dní se na ni uprchlíci obrací s celou řadou dotazů. 

„Ptají se nejvíc na různé podmínky, a hlavně maminky, co mají děti, tak nevědí, co se školou, se školkou, takže i na to. Ta čeština je pro ty lidi těžká, těžký jazyk a mají hodně otázek, takže to je práce teď důležitá.“

Odbavování v centru

Odbavování lidí z Ukrajiny zvládá centrum podle řídícího důstojníka směny Luboše Vacka bez problémů a plynule. A to i přesto, že v posledních dnech přijíždí kvůli přetížení center v Praze i autobusy plné uprchlíků. 

„Myslím, že žádný zádrhel zatím není, ten režim běží poklidně, snažíme se ty lidi odbavovat co nejrychleji to jde a daří se nám to.“

Odbavovací systém

Případný převoz Ukrajinců z jiných regionů si jihlavské centrum domlouvá na určitý čas, aby mělo přehled o kapacitách. V samotném centru pak zatím funguje lístkový pořadník. Podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS) by jej měl ale nahradit elektronický systém. „Připravujeme nějaký elektronický systém podobný, jako kraj vybudoval v případě očkovacího centra.“

Elektronický rezervační systém by lidem umožnil objednat se do centra k odbavení na určitý čas. Zkrátily by se tak čekací lhůty na odbavení. Od soboty funguje jihlavské centrum nonstop.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související