Jihlavská zoologická zahrada končí s chovem tuleňů obecných

1. únor 2023 09:00

Už jen posledních pár týdnů si mohou lidé v jihlavské zoo prohlédnout tuleně. Zahrada s jejich chovem končí. Po náhlém úhynu dvou samic loni na podzim zůstává ve výběhu už pouze tříletý samec Robbie. Za bezmála dvacet let se totiž ošetřovatelům nepodařilo odchovat žádné mládě. A další pokusy o rozmnožení ploutvonožců už vedení zahrady neplánuje

„Abych to zvíře sem dovezl na nějakou dobu a řekl, že tu chvíli nadělá parádu, než uhyne, to bych považoval za krajně neprofesionální. Proto éra tuleňů v Jihlavě bohužel končí,“ vysvětluje ředitel zahrady Jan Vašák.

Zoo chovala tuleně obecné od roku 2006. První samec uhynul kvůli výrůstkům v jícnu v roce 2018. Další dvě samice podlehly problémům s játry loni na podzim. Podle Jana Vašáka se ale stejně u tuleňů nepodařilo odchovat ani jedno mládě.

Problematický výběh

V současném tulením výběhu měla zoo problémy s chovem už dříve. Zhruba před dvaceti lety na stejném místě přišla kvůli sérii úhynů o tučňáky Humboldtovy a před tuleni obecnými nevyšel ošetřovatelům ani chov tuleňů kuželozubých.

Tříletý tulení samec Robbie tak na konci února poputuje do zahrady v Itálii. Opuštěný výběh plánuje vedení zahrady obsadit pelikány.

Spustit audio

Související