Jihlavané sobě! Město chce o příspěvek na rekonstrukci zimního stadionu požádat i veřejnost

22. únor 2020 06:00

Jihlavská radnice se chystá požádat o příspěvek na novou multifunkční arénu stát, kraj i veřejnost.

Podle jejího předpokladu bude hala stát okolo 800 milionů korun bez daně a dalších 200 milionů korun bude město potřebovat na vedlejší náklady včetně demolice starého zimního stadionu.

Sedadlo na prodej

Číslo transparentního účtu zveřejnila městská rada tento týden, sdělil městský radní a manažer projektu David Beke. Dárce bude město zveřejňovat na svém webu i na sociálních sítích. Větší přispěvatelé si budou moci pořídit jedno z více než pěti tisíc křesel v aréně, uvedl radní.

Jména dalších větších donátorů se budou promítat uvnitř arény po jejím otevření. Město zvažuje také pamětní listy a schránku s dárci uloženou v hale pro příští generace.

Nové aréně ustoupí starý Horácký zimní stadion, kde hrají domácí zápasy hokejisté Dukly. Městu patří klub i sportoviště. „Dukla Jihlava je nejznámější značkou města i Kraje Vysočina a historicky stále nejsilnější hokejovou značkou, kterou znají i v zahraničí,“ uvedl Beke.

Multifunkční aréna

Novou arénu bude možné kromě hokejových zápasů využívat pro další druhy sportů, i pro koncerty, divadla nebo konference. Radní uvedl, že jde o největší projekt v novodobé historii města s celkovými náklady na úrovni jeho ročního rozpočtu. Žádosti o krajskou a státní podporu na arénu chce město odeslat příští měsíc.

Za kompletní projektovou dokumentaci pro multifunkční arénu Jihlava zaplatí skoro 65 milionů korun. Zakázku dostal vítěz architektonické soutěže, jímž byl Josef Chybík ve spolupráci s ateliérem Chybík+Krištof.

Demolice starého stadionu by podle nedávných informací radnice mohla začít koncem příštího roku. Stavba nové arény by podle jejích plánů měla trvat asi dva roky.

zdroj: ČTK
Spustit audio