Jihlava nabízí lidem bez domova pohodlná iglú. Jsou na přespání mrazivých nocí

4. prosinec 2019 06:00

Místo lůžka v zimní ubytovně nocleh pod širým nebem v plastovém iglú. Jihlavští bezdomovci dostávají novou možnost zimního přespání.

„Vezme se ten suchý zip a takhle se musí vzít a zapnout,“ předvádí mi vstup do iglú ředitel jihlavského Střediska křesťanské pomoci David Chlupáček a pokračuje: „Použít otvor na prsty a současně ten zip a je to optimální, moje malá postava se sem krásně vejde.“

Teplota uvnitř

Víme, kolik je zhruba teplota, protože pocitově, když si vlezu dovnitř, tak je teplo, nefouká. „Myslím, že byste se ohřála a měla teplotu blízkou teplotě těla. A je to i hygienické.“

Iglú je dlouhé dva metry, široké metr, pro jednu dospělou osobu ideální způsob, jak přečkat mrazivou noc. „Máme objednané ještě párové iglú, tam se budou moci hřát dva lidé společně. To tak někdy je, že jsou lidé bez domova a jsou dva,“ doplňuje David Chlupáček.

První nocležníci by nová iglú mohli vyzkoušet už v nejbližších dnech. Teploty by totiž v noci mohly klesat i k sedmi stupňům pod nulou. Zájemci je najdou na zahradě zimní ubytovny nedaleko výpadovky na Pelhřimov.

autoři: Zuzana Dudášová , mik

Související