Jihlava zaplatí měření hluku u Kronospanu. Specializovanou firmu vyberou lidé

26. září 2021 07:00

Jihlava zaplatí 150 tisíc korun za měření hluku v okolí závodu velkého výrobce dřevotřískových desek Kronospan.

O výběru firmy, která měření letos na podzim zajistí, rozhodnou kritici provozu. Hluk v této lokalitě asi před měsícem měřila krajská hygienická stanice. Zapojením obyvatel do přípravy dalšího měření chce radnice dosáhnout toho, aby lidé výsledku uvěřili.

Novinářům to řekl náměstek primátorky Vít Zeman. „Vnímáme určitou nedůvěru k orgánům státní správy,“ řekl Zeman ke zvolenému postupu. Výsledky z měření hluku prováděné hygieniky by podle něj měly být známé v říjnu nebo v listopadu.

Kritizující spolek

K výběru dalšího dodavatele měření podle náměstka město přizve spolek, který kritizuje dopady výroby na okolí, i další obyvatele, kteří o to budou mít zájem. Částka, kterou radnice na nové měření hluku uvolnila, podle náměstka odpovídá běžné ceně za kvalitní měření.

Jedním z důvodů, proč Jihlavané vnímají větší hluk, může být podle náměstka i to, že kvůli kůrovcové kalamitě byly v okolí vykácené lesy. „Tím, že zmizely lesy, je daleko víc slyšet třeba dálnice,“ podotkl.

Silnice, parkoviště, zeleň

Město se podle Zemana domlouvá s vedením Kronospanu i na dalších aktivitách. Uvedl, že nejvíc podnětů od obyvatel se kromě hluku týká stavu na komunikacích před závodem, volných ploch, parkovišť nebo zeleně kolem. „Dohodli jsme se a Kronospan uvolní částku zhruba jeden milion korun na to, že vybereme čtyři firmy, architektonické ateliéry, které by měly navrhnout kompletní úpravy veřejného prostoru, i toho designu, toho pohledu na Kronospan,“ řekl Zeman.

Návrhy by měly obsahovat i ochranné prvky, třeba zelené pylony, které budou zachycovat prach. K podaným návrhům budou diskuse. „Budou přizváni obyvatelé, aby si vybrali, který nápad z těch ateliérů je nejlepší, a ten se potom dopracuje do konečného řešení,“ řekl Zeman.

Dohodu s městem firma potvrdila. „Pro společnost Kronospan je projekt revitalizace okolí výrobního závodu prestižní záležitostí. Záměrem projektu je, aby okolí závodu bylo vnímáno pozitivně nejen projíždějícími, ale zejména místními občany,“ sdělila za společnost Silvie Soukalová. Uvedla, že vedení města společně s Kronospanem vyberou vítězný návrh, který bude rozpracovaný do projektu. Architektonické návrhy i projekt bude financovat Kronospan. Firma pak bude s městem spolupracovat na jeho uskutečnění.

zdroj: ČTK
Spustit audio