Jihlava bude mít od září školku, kde děti mohou i přenocovat

1. červen 2019 06:10

Jihlava bude mít od září první mateřskou školu, ve které budou děti moct i přenocovat. Větší část bude vyhrazena pro jihlavského výrobce autodílů Bosch Diesel.

Zájem o nové zařízení mají také zaměstnanci nemocnice, kteří pracují ve směnném provozu, řekl novinářům radní Daniel Škarka (Fórum Jihlava).

Stavba Na Dolech

Stavba školky se čtyřmi třídami v lokalitě Na Dolech stála 84 milionů korun, město na ni dostalo 31,5 milionu Kč z evropského programu IROP. Do zkušebního provozu bude školka uvedena v červenci, děti do ní začnou chodit počátkem září. Pro jejich přenocování bude vybavena jedna třída.

V novostavbě je i místnost s vířivkou a saunou. „Budova školy je navíc navržena s téměř nulovou spotřebou energií při využití moderních technologií,“ uvedla Alena Kottová z městského odboru rozvoje. U školky je velká zahrada s hřištěm.

Stejné školné

Rodiče dětí navštěvujících novou školku budou platit stejné školné jako u ostatních městských školek, které je 550 korun měsíčně. Pro třídu s internátním provozem je školné stanoveno na 1000 korun měsíčně, uvedla Aneta Hrdličková z radnice.

Bosch Diesel s přibližně 5000 pracovníky v Jihlavě vyrábí díly pro naftové motory aut. Zástupci Jihlavy podepsali s firmou smlouvu o spolupráci týkající se předškolního vzdělávání v roce 2016. Bosch slíbil poskytovat městu příspěvek, v nové školce tak bude mít vyhrazených až 75 míst.

Po školní rok 2019/2020 dostalo město 700 žádostí o umístění do mateřských škol. Děti, jimž budou v září alespoň tři roky, byly podle údajů radnice přijaty. Místo nevyšlo na 110 dětí mladších tří let.

zdroj: ČTK
Spustit audio