Jenom navyšování počtu lůžek v domovech pro seniory stárnutí populace nevyřeší, do péče se budou muset zapojit i rodiny

22. únor 2023 08:40

Kraj Vysočina i další zřizovatelé postupnou výstavbou navyšují počty volných lůžek v domovech pro seniory. Nově se klienti budou od března stěhovat třeba do Sociálního centra u jihlavské nemocnice, které nabízí bezmála 140 míst. A další desítky jich po regionu vznikají.

„Když jsem se dozvěděl, že tady to centrum bude, tak jsem říkal, že by bylo dobrý, kdybych se přestěhoval. Je to zhruba rok,“ počítá Jaroslav Paul. I když si zařízení ve Ždírci chválí, a to zejména jeho personál, tak doufá, že v novém sociálním centru ho čeká více návštěv. „Mám tam přátele, kamarády. Jsem rodilý Jihlavák, mám tam taky partnerku,“ dodává.

Celkem se ze Ždírce do Jihlavy přestěhuje šest klientů. Jejich místa zařízení obsadí dalšími čekateli. Právě nové centrum v krajském městě by mělo pořadníku s více než stovkou zájemců o sociální službu výrazně ulevit. „Pořadník čekatelů zájemců o službu je společný pro Domov Ždírec i pro sociální centrum kraje Vysočina v Jihlavě. Ale rozlišujeme a evidujeme, kdo chce do Ždírce a kdo chce do Jihlavy. A pro obě ty služby už máme v pořadníku více než 100 čekatelů. Zájem je opravdu veliký,“ vysvětluje ředitelka centra Martina Matějková.

Jednotný pořadník

Kraj Vysočina dlouhodobě sleduje a řeší kapacitu pobytových zařízení. A to i těch, která sám nezřizuje. „A postupně rozšiřujeme kapacity domovů pro seniory. Současné době máme ve většině zařízení plné stavy, volná lůžka se ale vyskytují,“ říká vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Věra Švarcová.

Aby kraj zpřehlednil seznam žadatelů, začal využívat aplikaci společného pořadníku čekatelů. Domovy pro seniory tak mají informace o případných duplicitních žádostech nebo o nástupech do jiných zapojených domovů. 

Zapojení rodin

Kraj Vysočina bude i nadále budovat nová lůžka. Vzniknout by jich mělo asi 200. Například v Novém Městě na Moravě, Žďáře nad Sázavou, Velká Bíteši a Bystřici nad Perštejnem. „Dalším opatřením, kterým potřebujeme řešit stárnutí populace, je zlepšování nabídky pečovatelské služby. To znamená řešit jak terénní, tak ambulantní službu. A to je teď priorita kraje Vysočina. A další priorita je vzdělávání pečujících rodin a práce s neformálními pečovateli, neboť ti jsou nezastupitelnou součástí péče o člověka do budoucna.  Pobytovou sociální službou tu poptávku do budoucna samostatně nevyřešíme,“ dodává Věra Švarcová.

Jaká je momentálně obsazenost domovů pro seniory na Vysočině a jak dlouhé jsou čekací lhůty? Podrobnosti si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související