Nový domov pro seniory dostal od obyvatel Dudína na Jihlavsku v referendu zelenou

17. leden 2023 06:00

Obyvatelé Dudína na Jihlavsku souhlasí se stavbou nového domova seniorů. Zelenou dali projektu v referendu, které se konalo společně s prvním kolem prezidentských voleb.

Obyvatelé v referendu odhlasovali, že se domov pro seniory v obci stavět může, ale k zahájení prací samotných povede dlouhá cesta. Nejdřív musí obec vykoupit pozemek, na kterém by případně mohl dům stát. Parcelu, která leží v dolní části obce, a kde vedení domov plánuje, vlastní soukromý majitel. Vedení obce s ním už sice jednalo a domluvilo podmínky, ale smlouva zatím není podepsaná. To je první překážka, na které by se celý plán mohl zadrhnout.

Dohoda a podpis smlouvy, kterou musí schválit zastupitelé, a následný převod, budu trvat asi půl roku. Pak přijdou na řadu bourací práce. Na pozemku stojí staré a opuštěné zemědělské stavení. Celou parcelu bude potřeba vyčistit.

Projekt na stavbu ani investora, který by ji zaplatil, zatím Dudín nemá. S využitím soukromého kapitálu ale vedení obce počítá a už s možným investorem i jednalo. Žádná smlouva ale zatím podepsaná není. Vedení obce by v ní rádo mělo i ustanovení, o kterých mluvilo s lidmi v Dudíně už před samotným hlasováním. Požaduje, aby část pracovních míst byla určená pro místní a část lůžek chce vyčlenit pro seniory ze vsi.

Spustit audio

Související