Jemnice a Jihlava chtějí omezit počty holubů, ve hře je například pořízení dravců či městský holubník

5. leden 2024

Města na Vysočině hledají cesty, jak snížit počet holubů. S jejich přemnožením se potýká jak krajská Jihlava, kde jich žijí vyšší stovky, tak i Jemnice na Třebíčsku.

Zastupitelé v Jemnici se při posledním jednání zabývali myšlenkou, že by mohli pořídit dravce, kteří by holuby plašili, případně lovili. Podle starosty Pavla Nevrkly z ODS ničí budovy a znečišťují veřejný prostor. A současná opatření, jako jsou například bodce na římsách, nemají očekávaný vliv.

V Jihlavě se radnice snaží snižovat počty dravců v centru města několika způsoby. Tento týden umístila na střechu obchodního domu na náměstí odchytové pasti. Při poslední podobné akci se podařilo odchytit okolo tří set kusů ptáků.

Zároveň magistrát uvažuje o zřízení takzvaného městského holubníku, který by stál mimo centrum, jak uvedla vedoucí Odboru životního prostředí Katarína Ruschková: „Musí to mít pravidelnou obsluhu, kdy se těm ptákům dodává nejenom krmení a pití, ale dávají se jim takové drobné kamínky, aby neměli potřebu ozobávat omítku. A co je důležité, pokud je pro ty holuby příjemné, tak oni se v tom místě zdržují a v tomhle místě se pak shromažďují i jejich exkrementy.“

Spustit audio