Jednu hrst malin a borůvek nebo deset deka meruněk. Víc by diabetici naráz sníst neměli

3. srpen 2015
Dobré odpoledne

V létě je zahrada plná ovoce a láká nás to uždibovat. Diabetici by se ale měli hlídat, aby nepřekročili denní množství sacharidů. Nutriční terapeutka Jitka Turňová z jihlavské nemocnice radí rozdělit si ovoce na víc porcí a vybírat nepřezrálé kousky. Čím jsou zralejší a sladší, tím jsou pro diabetika rizikovější.

„Drobné ovoce jako jsou borůvky nebo maliny asi hrst za den,“ počítá Jitka Turňová. „Další ovoce, jablka, švestky nebo citrusy jako pomeranče a mandarinky – až 300g během dne. Ne naráz, ale rozložit si to do celého dne.“

U diabetiků, kteří by měli jíst pravidelně pětkrát až šestkrát za den, je dobré si dát třeba jablko ke druhé večeři. Naopak banán je pro diabetiky nevhodný.

„ Se svým obsahem 20g sacharidů patří mezi rizikové potraviny. Další z této kategorie jsou hroznové víno a meruňky,“ vypočítává nutriční terapeutka Jitka Turňová. Vždy záleží na tom, jak moc je ovoce zralé a tudíž i sladké. Meruněk by diabetici měli sníst podle tabulek jen 10 deka za den, záleží ale na tom, jak moc jsou sladké.

S kukuřicí opatrně, na rajčata klidně s lopatou

Zeleniny můžeme jíst víc, doporučuje se až 400 gramů za den, ale diabetici by měli pohlídat snězené množství kukuřice. „Kukuřice má stejný obsah sacharidů jako meruňka, takže to s ní nepřehánějte,“ doporučuje odbornice na výživu.

Naopak naprosto bezpečná jsou rajčata, okurky, hlávkový salát a zelí. Děsí vás představa, že musíte sníst bezmála půl kila zeleniny? Stačí si ji rozložit ke všem jídlům: „K snídani rajče, k obědu okurkový salát a k večeři zase třeba papriku,“ radí Jitka Turňová.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio