Jediná žena ve sboru v Panenské Rozsíčce má funkci svačináře. Nakonec ale skončila u mašiny

3. červen 2016

Sbor dobrovolných hasičů v Panenské Rozsíčce se také snaží získat titul Dobráci roku. A je posledním vylosovaným. Hasiči v Rozsíčce nedaleko Třeště mají ve sboru jedinou ženu – Martinu Zajícovou, kterou vzali jako svačinářku, skončila ale u stroje. „Vůbec toho nelituji,“ směje se.

V Panenské Rozsíčce je 30 dobrovolných hasičů a první zmínka o sboru je v kronikách z roku 1889. Tehdy přijali do sboru hasičského osmatřicetiletého Aloise Zadražila, rolníka.

„Je psáno, že v roce 1889 byla zakoupena čtyřkolová stříkačka, ruční, chlapi makali,“ říká velitel sboru Josef Mareček. Dnes ale sbor v Rozsíčce žádné velké zásahy nemá, spíš se hasiči snaží pořádat akce pro obec. „Máme tu nejvíce dětí do patnácti let, tak děláme pro děti, teď třeba dětský den.“

V Panenské Rozsíčce byly levné stavební pozemky a také dobrá voda, to je podle hasičů vysvětlení k počtu dětí.

Malí hasiči z Panenské Rozsíčky

Sbírají elektroodpad

Hasiči jsou zapojeni do programu Recyklujte s hasiči. Celoročně tak sbírají elektroodpad. „Když sem přijedou chlapi z toho svozu, tak se diví, že na takovou obec toho máme tolik. My to ale doveze od známých. Abychom byli nejlepší,“ směje se Josef Mareček.

Do garáže couvají podle čáry

Kromě ostatních aktivit zůstávají hasiči v Panenské Rozsíčce především hasiči, kteří soutěží a mají také svou techniku. V garáži stojí naleštěná Avia, kterou hasiči koupili z jedné firmy. „Je to po dlouhé době nová věc, kterou máme.“ Vrata do garáže jsou ale úzká a couvání je složitější. „Máme tady červenou čáru, podle které tam najíždíme. A zatím vždycky v pohodě.“

Dobrovolné hasiče z Panenské Rozsíčky můžete až do pátku 10. června 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) ROZSICKA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Panenská Rozsíčka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.