To je tak, když hasičskému šéfovi shoří auto. Všichni mi to předhazují, směje se velitel SDH Třebenice

19. únor 2016

Sbor dobrovolných hasičů v Třebenicích poblíž Třebíče se také uchází o titul Dobráci roku. Tamní hasiči jsou v porovnání s ostatními sbory relativně mladí, vznikli až v roce 1942. Za války bylo jejich úkolem hasit po náletech. Dnes v Třebenicích také hasí, kupříkladu když hořel statek. Ještě více se ale všem do paměti zaryl požár auta vlastního hasičského velitele.

Třebenice je menší obec s asi 430 obyvateli, patří k nim ještě Plešice a Chroustov. Místní jednotka je schopná zásahu a předvedla to několikrát.

„Vznikli jsme v roce 1942. Tehdy byli hasiči hlavně k tomu, by hasili po bombardování obce a okolí,“ říká k historii velitel Richard Borek a pokračuje velkým zásahem z období asi před pěti lety. „Neznámý žhář tady v Třebenicích zapálil statek, stodolu. Prvně hořela vrata, pak asfaltová střecha. Foukal ale vítr, rozfoukal to ještě na vedlejší budovu.“

Někteří přiběhli v trenýrkách

Hasiči v Třebenicích dostali také od IZS sms zprávy, všeho nechali a běželi hasit. „Sjížděli jsme se v hojném počtu. Byli jsme tu do pěti minut, někteří i v trenýrkách,“ směje se velitel. Zásahové obleky ale byly připravené a třebeničtí hasiči byli o požáru místního statku jako první.

Vyšetřovatel nakonec nezjistil, kdo požár založil. Hasiči ale dostali za včasný zásah pochvalu od starosty obce i od samotného statkáře. „Byl štědrej, chceme mu poděkovat za výborný pivo a prasátko,“ dodává Richard Borek.

Když hasiči hoří auto

Byl to právě Richard Borek, velitel SDH Třebenice, kterému shořelo auto. „Všichni mi to tady předhazujou hodně dlouho,“ usmívá se a vysvětluje: „Jel jsem autem směrem na Valeč a najednou se mi začalo kouřit z topení. Vyskočil jsem a koukám, že mi hoří auto. Zavolal jsem do Jihlavy. První přijeli z Hrotovic, pak tady místní jednotka a také hasiči z Třebíče. Byly tam vážně tři sbory,“ dodává.

Také v Třebenicích pořádají hasiči kulturu

Kromě té typické hasičské činnosti pořádají hasiči v Třebenicích kulturní akce, zábavy apod. Je to menší obec, proto se členové SDH prolínají s členy místních sportovních spolků.

Dobrovolné hasiče z Třebenic můžete až do pátku 26. února 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) TREBENICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Třebenice
Mladí hasiči z Třebenic
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.