Je to Rolls-Royce mezi anesteziemi, říká primář o moderní metodě místního znecitlivění při velkých operacích

14. březen 2024

Umrtvení pod ultrazvukem nebo také ultrazvukem navigovaná blokáda, to jsou názvy pro jednu z moderních metod anestezie. Umožňuje zpřesnit místní znecitlivění i při velkých operacích, a to pomocí známého sona. Princip je jednoduchý a šetrný k pacientově zdraví, ale ne každý ho umí. Tuhle „vyšší dívčí“ ovládají lékaři písecké nemocnice a už roky v ní školí své kolegy z celé republiky.

Jak si takovou „blokádu“ představit? „Vlastně hrozně jednoduše. Když jdete třeba na chirurgii a mají vám vyoperovat mateřské znaménko, tak vám to nejdřív umrtví. Když jdete k zubaři, tak vám také umrtví zub, než se pustí do práce. No, a toto je hodně podobné. Dáváme lokální anestetika k nervům. Ovšem ne během těchto malých zákroků, ale během velkých operací,“ odpovídá Tomáš Piksa, primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Písek.

„Ty části těla, které zrovna potřebujeme operovat, jsou vždycky inervovány nějakými nervy. A pokud víme, kde nervy jsou a dokážeme k nim bezpečně dopravit lokální anestetikum, které přeruší vedení signálu nervem, tak vlastně pacient během operace nic necítí a my můžeme v klidu pracovat,“ dodává.

Zamířit přesně k cíli umožní lékařům ultrazvuk. „V jednom okamžiku vidíme na obrazovce nejen nerv, ale i špičku jehly, kterou dopravujeme anestetikum, a dokonce i vidíme, jak anestetikum nerv obalí. Díky tomu si můžeme být jistí, že anestezie bude dobrá a že pacient bude mít komfort během operace,“ popisuje Tomáš Piksa.

Čtěte také

Ultrazvukem navigovaná blokáda se používá buď při operacích, kdy pacient má pouze tuto blokádu a celý zákrok se odehraje jenom v regionální anestezii, typicky při zranění na dlani, předloktí nebo dolní části nohy, nebo se jedná o doplněk celkové anestezie. „Blokády, které jsou doplňkem celkové anestezie, zajišťují pacientovi komfort, ať už během operace, nebo po ní. Během zákroku bolest necítí a potom se budí do období, kdy už ho nic nebolí,“ upřesňuje lékař.

Moderní metoda anestezie se podle něj hodí pro celou řadu zákroků, ale je poměrně těžké se ji naučit. „Jako lékař se nejdřív musíte naučit dobře podávat celkovou anestezii, pak dobře podávat spinální anestezie, které se píchají do páteře. Trvá roky toto zvládnout. A ta regionální anestezie prováděná s ultrazvukem, to je velká nadstavba,“ říká.

„Podle mě je regionální anestezie s ultrazvukem dneska Rolls-Roycem mezi anesteziemi. Dá se výborně kombinovat s celkovou anestezií a pacientům přináší velké benefity, protože je nic nebolí a mají vysoký komfort během operací,“ dodává Tomáš Piksa.

Celý rozhovor s primářem anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Písek Tomášem Piksou o šetrné formě anestezie si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související