Pacient v dobré kondici, kterého čeká jednoduchá operace, může v nemocnici strávit jen jeden den

3. listopad 2023

Skloňuje se víc a víc. Takzvaná jednodenní medicína. Letos ji podpořily zdravotní pojišťovny, proto přibývá zařízení, kde ji nabízejí. V Jihočeském kraji se v režimu „ráno přijdeš – přes den tě operují – večer odejdeš“ pracuje už například v českobudějovické, písecké a strakonické nemocnici.

„Správný název je JPL – jednodenní péče na lůžku. Jedná se o situaci, kdy pobyt pacienta v lůžkovém zařízení nepřesáhne 24 hodin. To znamená, že ráno přichází a odchází ten samý den večer, nebo druhý den ráno před završením těch 24 hodin pobytu,“ upřesňuje Radek Chalupa, primář chirurgického oddělení Nemocnice Strakonice.

Tuto variantu péče pacientovi nabídne ošetřující lékař pro dané typy operací. „Pokud pacient souhlasí, přichází zhruba týden před vlastním termínem operace na takový pohovor, jehož se účastní chirurg a anesteziolog. Pacient už s sebou přináší předoperační vyšetření a probírá se průběh operace, anestezie, podepíší se předepsané informované souhlasy. Pak pacient přichází až v den operace na lačno,“ popisuje primář.

Čtěte také

Jednodenní chirurgie se ale uplatňuje pouze u vybraných druhů operací, které nevyžadují zvláštní předoperační přípravu. „Týká se to především operací jednoduchých kýl, to znamená pupeční, tříselné, menší kýly přední břišní stěny, operací křečových žil dolních končetin, operací hemoroidů nebo cysty v křížové krajině,“ vyjmenovává Radek Chalupa.

Další podmínkou je, že pacient musí být relativně mladý a především v dobré fyzické kondici. „Také proto se pohovoru účastní i anesteziolog. Pacient musí být maximálně v takzvaném druhém stupni anesteziologického rizika, to znamená, že může mít pouze lehké onemocnění, které nesnižuje jeho výkonnost,“ vysvětluje primář.

„A samozřejmě musíme mít na zřeteli i sociální zázemí. Asi nebudeme propouštět člověka, který bude doma sám. Vyžadujeme, aby měl podporu rodiny. Rodinný příslušník si ho vyzvedává a odváží s informacemi, jak se chovat a v jakých případech kontaktovat zpět naše oddělení,“ dodává.

Celý rozhovor o jednodenní chirurgii s Radkem Chalupou, primářem chirurgického oddělení Nemocnice Strakonice, si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.