Javořice vypíná vysílání ve formátu DVB-T. Už ve čtvrtek o půlnoci

26. srpen 2020 06:10

Moderní televize nebo odpovídající set top box. Bez toho se už brzy neobejde většina televizních diváků na Vysočině.

Vysílač na Javořici poblíž Telče totiž přechází na nový formát DVB-T2. Programy České televize to čeká už v noci na čtvrtek. Pro diváky, kteří přijímají vysílání skrze pozemní antény, to znamená nákup nových televizorů nebo set top boxů.

„Zatím nám to funguje,“ řekla Českému rozhlasu oslovená žena z Počátek na Pelhřimovsku. Pokud nebude mít televizi schopnou signál přijímat nebo set top box, vysílání si nenaladí a to už o půlnoci ze čtvrtku na pátek tento týden.

„Na nové pásmo přecházíme, protože došlo k mezinárodní dohodě, že to pásmo, ve kterém vysíláme, musí být uvolněno pro rozvoj 5G sítí mobilních telefonů,“ vysvětlil generální ředitel Českých radiokomunikací Vít Vážan.

Televize s označením HD

Jak poznáte, že vaše televize umí přijímat nový signál DVB-T2? „Pokud diváci přijímají Českou televizi s označením HD, je jisté, že nový signál přijmou také. Pokud ne, odkázal bych je na náš web, kde lze ověřit, zda jejich televize je kompatibilní s novým formátem,“ dodal ředitel.

Ostatní televize na českém trhu budou nadále vysílat ve starém formátu DVB-T. Na nový přejdou už koncem září letošního roku.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související