Jaroslav Vrchlický se dívá na historické centrum Kutné Hory z pískovcové skály

15. březen 2017
Česko – země neznámá

Možná znáte literární dílo Jaroslava Vrchlického, ale málokdo jeho jméno spojuje se středočeskou Kutnou Horou. Přitom on sám si svůj pseudonym „Vrchlický“ vybral právě podle kutnohorské říčky Vrchlice. Slavný básník měl ke Kutné Hoře vřelý vztah a uměl ocenit její krásu historickou i krásu okolní přírody.

Do míst jeho oblíbené vycházky vás nyní vede cykloturistická naučná stezka Okolo Kutné Hory, která z části kopíruje bývalou Královskou procházku. Vede od Vlašského dvora podél půvabné říčky Vrchlice a nabízí pohled na chrám sv. Barbory a Jezuitskou kolej z nezvyklého úhlu – zespoda. Není divu, že si právě tato místa oblíbil i Jaroslav Vrchlický.

V místě s nejkrásnějším výhledem na historické centrum Kutné Hory vede stezka těsně kolem vysoké pískovcové skály. Široká plocha pískovcového masivu přímo pobízela kutnohorského sochaře Josefa Chvojana, aby v roce 1919 do skály vytesal reliéf Jaroslava Vrchlického. Rozprostírá se na ploše přibližně 12 metrů čtverečních a hlava spisovatele jakoby vystupuje ze skály.

Pohled na historické centrum Kutné Hory přímo od reliéfu Vrchlického

Josef Chvojan Vrchlického dokonale vystihl v jeho zadumané náladě, výraz zachytil šikmo z profilu a vypadá to, že se Vrchlický dívá směrem k chrámu sv. Barbory. Kdo si proto dá práci a projde přes historické centrum Kutné Hory přímo na vyhlídku před Jezuitskou kolej a chrám sv. Barbory, bude mít pocit, že se Vrchlický dívá přímo na něj.

Spustit audio