Jaroměřický zámek není kopií francouzského Versailles

2. červen 2016
Dobré odpoledne

V poradně Regionu pokračujeme v našem miniseriálu v putování po památkách na Vysočině a radíme, co v našem kraji můžete zajímavého navštívit. Tentokrát vyrazíme do zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou a provede nás kastelán Radim Petr.

O jaroměřickém zámku místní často říkají, že je kopií toho z Versailles. „Říká se to, ale není to až tak moc pravda. Jisté je, že majitel, ten nejslavnější, který je zodpovědný za podobu jaroměřického zámku, navštívil Francii a čerstvě dokončené Versailles a tam byl barokní architekturou nadšen a pojal ten nápad, že původně renesanční Jaroměřice zmodernizoval,“ vysvětluje Petr. Může mást i barva fasády, ale spíše je podobný klášteru v Melku.

Součástí zámku je i chrám sv. Markéty

Zámek i chrám pocházejí ze stejného období a navrhl je i stejný architekt. „Teď to trochu klame, protože jsou různé barevnosti. Ale v historii zámku to nic neznamená. Nějakých 10, 15, 20 let jsou rozdílné barevnosti. Je tam setrvačnost. My jsme fasádu opravovali od roku 1999 a skončili jsme v loňském roce. Teď je řada na kostelu,“ vysvětluje host. Ten dostane stejnou žlutou barvu jako zámek, která je podle zjištění původní.

Sál předků připomíná Herculův sál ve Versailles

„Jenomže Ludvík XIV. měl mnohem větší panství, víc peněz a taky lomy na mramor, což Questenberg neměl, ale zase měl spoustu lesů,“ vysvětluje Petr. A díky tomu je sál obložený dřevem a tím je tam i zajímavá akustika. Freskový strop je původní a bez jakýchkoliv úprav. „280 let máme vymalováno a ještě na to nikdo nesáhnul a pořád je to nádherné,“ popisuje host.

Na zámku v Jaroměřicích určitě navštivte zahradu

Zahrada má dnes rozlohu 10 hektarů. Původně končila na břehu říčky Rokytná. Při přestavbě zámku ale Questenberg vykoupil domy i na druhé straně řeky a zahradu rozšířil dál do krajiny. Zahrada postupně prošla několika proměnami. Stále je ale příjemnou a zelenou oázou klidu, kterou poklidně protéká Rokytná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.