Japonci chodí na koncert i s notami. Nekoukají na vás, ale do not, říká uznávaná sopranistka Gabriela Eibenová

2. srpen 2023

Gabriela Eibenová je interpretkou staré hudby, zpívala pro papeže Jana Pavla II. i Dalajlámu. Založila festival Rosa Bohemica.

„Všechno se zkracuje, tak se té hudbě říká stará, ale myslí se tím hlavně barokní, středověká, klasicistní. Dnes už se i hudba Dvořáka nebo Janáčka vnímá jako stará,“ vysvětluje na úvod pořadu Alex a host uznávaná sopranistka.

Vypracovala se mezi špičky. Koncertovala téměř ve všech evropských zemích, v Japonsku, Libanonu nebo Izraeli. „Vážím si všech, kteří chodí na mé koncerty. V každé zemi cítíte jiný temperament publika. Rozdíl je v připravenosti – Japonci někdy chodí na koncert i s notami. Nekoukají na vás, ale do not.“

Rosa Bohemica

Gabriela Eibenová v době covidu založila festival Rosa Bohemica, který trvá od června do listopadu. Láká na hudbu v místech protknutých historií ve středních Čechách, v Ústeckém a Jihočeském kraji.

„Snažím se, aby to bylo pestré, základem je klasická hudba. Nejvíc jako dramaturg můžu dát lidem tím, že tam je něco, čemu rozumím. Takže tam je stará hudba a festival ukazuje lidem stará místa.“ Podrobný program najdete na stránkách festivalu Rosa Bohemica.

Vítězný dech

Je zastánkyní techniky vítězného dechu. „Kdysi jsem zpívala v Londýně na festivalu a jak je to zvláštní – někdy máte fantastické přijetí a někdy je to katastrofa. V jedné kritice mě nazvali krátkodechou zpěvačkou, a to mě podráždilo, protože na svém dobrém dechu si zakládám. Ale tenkrát jsem měla trému, a to se na dechu okamžitě pozná.“

„Nejdřív mě to naštvalo, pak pochybujete, a pak se zdravě vzmůžete. Začala jsem se dýchání pořádně učit a před 13 lety mi do života vstoupila nová metoda zvaná ‚vítězný dech‘. Je to sestava dechových cvičení od mongolské učitelky, která sem kdysi přišla studovat, zamilovala se tu a už tady zůstala. Je to technika starých Lámů, která se dědila z generace na generaci. A ona u nás začala pořádat semináře.“

Gabriela Eibenová a Alex Mynářová

Co je základem dechového cvičení? Jaké to bylo zpívat před papežem nebo Dalajlámou? Jak překonává trému? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.