Fotbalové Slavii jsem složil hymnu, kterou hrají už 30 let, těší hudebníka Karla Vágnera

2. květen 2024

Hudebník, který složil spoustu hitů, kdysi uvažoval, že muziku dělat nebude. Stálo za tím jedno neštěstí.

Karla Vágnera pojilo dlouholetého přátelství s Hanou Zagorovou. Říká, že to bylo přátelství na život a na smrt. „Hrál jsem tenkrát u Evy Pilarové, ale Hanka mě přemluvila, abych odešel k ní. Měli jsme letět s kapelou na Kubu, ale domluvili jsme se, že nepoletíme. Kluci to ale, kromě Víti Hádla, nedodrželi. My jsme s Hankou odletěli do Vilniusu a kluci, když letěli zpátky z Kuby, spadli s letadlem v Praze na letišti a všichni tam zůstali…“

Do hry ho vrátil Jiří Šlitr

Tragická událost stála i za jeho úvahami skončit s muzikou. „Hrál jsem s orchestrem Karla Duby, s kterým jsme 19. srpna 1968 odletěli na velké turné do východní Asie. Přejížděli jsme autobusem do Ulánbátaru v Mongolsku, jenže selhaly brzdy. Autobus se s námi zřítil a šest lidí z naší výpravy zahynulo. Byl jsem tak deprimovanej, že jsem chtěl muziky nechat,“ vypráví Karel Vágner.

Po čase, když se vše trochu uklidnilo, mu zavolal Jiří Šlitr a nabídl mu angažmá. „Nastoupit jsem mohl ještě ten večer. Tak jsem tam šel. Vděčím mu za to, že mě k muzice zase vrátil. Prožili jsme spolu hodně času, ale představte si, že jsem s ním nenašel jedinou fotku. To mě mrzí.“

Láska k fotbalové Slavii

Karel Vágner je velmi aktivní i dnes. Kromě hudby je jeho vášní tenis a kopal za fotbalovou Amforu. Je také zarytý fanoušek fotbalové Slavie, které před 30 lety složil fotbalovou hymnu. Text k ní napsal další velký slávista – Zdeněk Borovec. „Oni ji hrajou dodnes. Dokonce mi k výročí hymny dali dres, kde je třicítka. A když ji zazpívalo 20 tisíc lidí, tak se mi srolovaly ponožky,“ vypráví dojatě.

Česká televize o Karlu Vágnerovi natáčí dokument, kde o něm mluví i František Ringo Čech. „To je další sešívka (slávistům se říká sešívaní – pozn. red.). A zrovna na tom stadionu vznikla taková ministory. Baráčníci, slávisté, za mnou přišli, jestli bych jim nezazpíval na plese, ale že nemají peníze, takže by to chtěli zadarmo. A František se naklonil a řekl: ‚Bratře baráčníku, povím vám tajemství. Zadarmo zpívají jenom ptáci.‘ Člověk se musí bavit,“ směje se hudebník.

Alex Mynářová a Karel Vágner

Jak vzpomíná na nedávno zesnulého Josefa Laufera, se kterým hrával tenis? Čím ho fascinoval Jiří Sovák? V rozhovoru také prozradil, co pro Hanu Zagorovou udělal Vlastimil Harapes. Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.