Jaká pravidla platí pro ťukání skleničkami ve společnosti?

Pokud jsme ve velké společnosti, nebo jde o společenskou událost, tak se neťuká, ale pouze přiťuknutí naznačíme. Ve společnosti přátel si sice ťuknout můžeme, ale měli bychom dodržovat pravidlo, že se ťuká pouze s našimi přímými sousedy po pravé a levé ruce. Určitě si neťukáme přes stůl.

Proto i v takové společnosti doporučujeme spíše naznačit, že si chceme ťuknout. Pozor si ale také musíme dát na druh alkoholu, se kterým si chceme připít, protože s aperitivem nebo tvrdým alkoholem se v žádném případě neťuká.


Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Moderní etiketa boduje. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku. Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.