Jak zlikvidovat na zahradě václavky; jak rozdělat oheň bez zápalek

24. květen 2014

Zavolali jste nám na telefonní záznamník 221 553 790 s dotazem, jak se zbavit václavky na zahradě. Václavka je parazitická houba, za syrova je mírně jedovatá, po tepelné úpravě je jedlá a chutná.

Ale jak popisoval posluchač, dokáže zahubit i jabloň. Jak jí zlikvidovat podhoubí? Pro odpověď zašel redaktor Jiří Šobr za plzeňským zahradníkem Přemyslem Písařem.


Jak rozdělat oheň bez zápalek?

Nemáte zápalky a potřebujete rozdělat oheň? Bačové v beskydských salaších to ještě na začátku dvacátého století dělali tak, že obtočili provázkem klacek upevněný mezi dvě desky, taháním točili v kusu dřeva, až se ohýnek třením vznítil.

Oheň, ilustrační foto

Historik Václav Michalička z muzea v Příboře, specialista na stará řemesla tvrdí, že mezi třecí a třenou část, tedy mezi důlek v desce a hrot klacku, se kterým otáčíte lukem, nebo taháte provázkem střídavě za oba konce, musíte dát kousek dužiny z troudnatce kopytovitého (choroše).

Obvykle se dává do výřezu ve špičce klacku, se kterým otáčíte. To je velmi důležité. Pak už nezbývá, než čekat až vzplane ohýnek.

Spustit audio