Jak se předpovídá počasí ze šišek? Návod mají na naučné stezce pod Křížovým vrchem

11. srpen 2016
Česko – země neznámá

Chcete navštívit Adršpach, ale preferujete klid bez přeplněných turistických cest? Zajděte si na Naučnou stezku pod Křížovým vrchem. Procházka lesem s odpočívadly a naučnými panely vás vtáhne do tajů zdejší přírody.

Naučná stezka má celkem šest zastavení, u většiny se nachází lavička, z níž v klidu můžete přemýšlet o zákonech i zajímavostech zdejší přírody. Na každém z informačních panelů najde návštěvník rady jak pozorovat zvířata nebo rozeznávat zdejší rostlinstvo, kde hnízdí a žijí jací ptáci.

Najdete tu informace také o neživé přírodě, zajímavosti zdejší geologie i vlivu člověka na přírodu. Informační tabule cílí na všechny věkové kategorie, porozumí jim dospělí i děti, jelikož jsou vybavené interaktivními prvky. Pozornost upoutají obrázky, fotografie, ale i plastické stopy zvířecích obyvatel.

Šoupálek i meteorologie ze šišek

Naučná stezka upozorní návštěvníky i na zdánlivě běžnou přírodu, jindy si zase procvičíte znalosti z přírodovědy. Znáte třeba šoupálka? Víte, kde můžete spatřit vodoměrku, bruslařku nebo skákavku? Na naučné stezce se dozvíte, jak obyčejná šiška reaguje na vlhkost vzduchu. Podle toho, jak je uzavřená nebo rozevřená, můžete navíc předvídat počasí.

Naučná stezka pod Křížovým vrchem

Naučná stezka pod Křížovým vrchem vznikla na podzim 2015, měří necelé tři kilometry a začíná nedaleko vlakové zastávky Adršpach, z parkoviště se vydejte po žluté turistické značce. Většina trasy vede lesem, na konci pak narazíte na další lavičku s výhledem na celé skalní město Adršpach.

Spustit audio