Jak odkázat dětem majetek – jednoduše a krok za krokem

19. říjen 2015
Dobré odpoledne

Darování, kupní smlouva a dědictví – to jsou tři způsoby, kterými podle zákona můžeme předat náš majetek dětem nebo jiným blízkým. Karel Křivánek, ředitel Občanské poradny v Jihlavě, nám vysvětlil, jak na to. „Někdy je to detektivka. Kreslíme si bubliny, diagramy, kdo bude dědit a kdo ne,“ říká Karel Křivánek.

1. Darování

Je nutné sepsat darovací smlouvu. Výhodou je, že blízcí příbuzní jsou osvobozeni od darovací daně. Úplně zadarmo ale tento způsob převodu neproběhne, například při převodu nemovitosti budeme platit správní poplatek na katastru nemovitostí. Darovací smlouvu můžeme sepsat sami bez notáře, vzory najdeme na internetu nebo nám poradí v občanské poradně. V darovací smlouvě je označení dvou stran, předmětu daru.

Karel Křivánek doporučuje, i když jsou vztahy v rodině výborné, zařadit do smlouvy odstavec o tom, že si přeji dožít v darovaném bytě nebo domě: „Věcné břemeno - nebo nově podle občanského zákona služebnost – je závazné. Zapíše se i do katastru nemovitostí. Ale objevují se případy, že nový majitel chce toho starého vystrnadit tím, že vypíná vodu, provádí nečekané rekonstrukce nebo výměny oken.“

2. Dědictví ze závěti

Pokud se bojíme, jak se o majetek rodina po naší smrti podělí, můžeme sepsat závěť. Ideální je sednout k papíru a v ruce napsat své jméno, příjmení, rodné číslo, bydliště a komu jaký majetek odkazujete. U dědiců i nemovitostí nezapomeňte napsat všechny potřebné údaje (číslo pozemku, číslo popisné, číslo bytu a datum narození nebo rodné číslo osob). Nezapomeňte uvést datum a podepsat se! Datum je důležité i v případě, že už jste – jak to bývá v detektivkách – sepsali nějakou závěť před časem. Dokument s pozdějším datem automaticky ruší platnost dokumentu staršího. Pokud budete chtít psát závěť na počítači nebo psacím stroji, musíte mít dva svědky – vhodní jsou na to sousedi nebo někdo, komu z vaší závěti nekyne žádný prospěch.

Závěť můžeme uložit na bezpečném místě

Sepsanou závěť můžeme uložit do psacího stolu nebo třeba do oblíbené skrýše - mezi ručníky. Ale není to vždycky úplně bezpečné.

„Když slyšíme případy z rodin, kde jsou vztahové problémy, dozvídáme se hrozné věci. Třeba, že po smrti první, kdo přijede do nemovitosti, ji v podstatě okupuje, hledá vkladní knížky, cennosti, závěti. Když nejsou v jeho prospěch, kamsi zmizí,“ vypráví konkrétní situace po smrti někoho z rodiny Karel Křivánek. Takovým situacím můžeme předejít, když necháme závěť u notáře, ten ji uloží v centrální evidenci závětí.

3. Dědictví ze zákona

Pokud nemáme žádnou závěť, ani darovací či dědickou smlouvu, rozhodne se o dědicích podle zákona. V případě pozůstalého manžela nebo manželky a dětí jsou na prvním místě právě oni. „Zákon zná šest skupin a postupuje se postupně od manžela a dětí přes další pokrevní příbuzné jako rodiče nebo sourozence. V méně výhodné skupině jsou druhové – nesezdaní partneři. Ti jsou až ve třetí skupině. I když s vámi žijí celý život, nemají před zákonem takovou pozici jako manžel nebo manželka,“ upozorňuje Karel Křivánek.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio