Jahodám se daří i na chladnější Vysočině. Farma v České Bělé láká na samosběr

30. květen 2015

Jahody se šlehačkou, jahodový pohár, jahodový koláč nebo jahodové knedlíky jsou samozřejmě nejlepší z čerstvých jahod. Právě teď je jejich čas a je potřeba toho využít. Do pěstování jahod se pustili i farmáři na chladné Vysočině. Risk se vyplatil. Jahody sice sklízejí o pár týdnů později než třeba na jižní Moravě, ale jahůdky mají jedna radost.

Farmář Lubomír Šantrůček obhospodařuje jedno pole v Havlíčkově Brodě a dvě v nedaleké České Bělé. Pustit se do pěstování jahod byl zpočátku tak trochu risk. Musel vyzkoušet spoustu odrůd, než našel tu pravou, která snese i tvrdší podnebí Vysočiny. Nakonec zvítězily odrůdy Honey a Dar select. „Dají se tady vypěstovat kvalitní jahody. Problém je s ranností. Tady přece jen ty jahody déle dozrávají,“ říká Lubomír Šantrůček. Letos podle něj jahody v České Bělé dozrají až kolem desátého června.

Důležité pro dobrou úrodu je opylení. V předchozích letech farmář každý rok kupoval čmeláky. Dnes už má své vlastní úly a stáčí jahodový med. „Ještě nejsem takový odborník, ale měl jsem tady pána, který poznal, že tam ty jahody jsou, že je to cítit,“ říká Lubomír Šantrůček. Je dobrý hospodář a tak se drží hesla: Ani jahodu nazmar! Z jahod, které už neprodá, pálí jahodovici.

Jahodová plantáž má i své včely

Farma v české Bělé nabízí milovníkům jahod i samosběr. Pro ty, kdo mají na jeho pole blízko, je to jedinečná šance. Mohou si sami jahody nasbírat a zaplatit méně než na trhu. „Vydáme termíny sklizně. Lidé si přivezou vlastní košíky nebo tady máme košíky, které si mohou koupit. My jim košíky zvážíme, určíme řádek, sami si nasbírají a poté jim to odvážíme,“ vysvětluje farmář.

Sběrači se nemusí bát přijet i při horším počasí. Lubomír Šantrůček má mezi řádky nastlanou slámu. Ta nejen ulehčuje sběr, ale také nedovolí těžkým plodům ležet na mokré hlíně a hnít. Když je naopak sucho, pomáhá sláma udržet v zemi vlhkost. Termín sklizně najdete na internetových stránkách jahodyhb.cz.

Spustit audio