I pod hladinou zatopeného lomu uprostřed zimy může být potápěčům teplo, nemají problém si přitopit

21. leden 2024

Jihlavští potápěči každý rok zahajují Novoročním ponorem. I letos se ponořili do chladné vody lomu v Horní Cerekvi.

„Spoustu let jsme jezdili na do lomů v Sumrakově nebo Horním Bolíkově, ale už pár let ne, protože se tam znovu obnovila těžba a už tam nesmíme, takže jsme se přesídlili na tu Horní Cerekev,“ vysvětluje Richard Gardlo.

Voda v zatopeném lomu má kolem čtyř stupňů. „Může mít samozřejmě až k nule, protože mrzne od hladiny, ale dole na dně, většinou je kolem těch 6, 7 stupňů. Tam se ohřejete,“ usmívá se zkušený jihlavský potápěč.

Teplo potápěčům už zaručuje i výstroj. „Máme samozřejmě moderní obleky, které jsou suché, pod které se oblékáme. Ten suchý oblek, to je taková membrána. To odděluje toho potápěče od té vody. Musí mít samozřejmě na rukách manžety a kolem krku manžetu, aby tam voda nikde nevnikla,“ vysvětluje Richard Gardlo, jak potápěčské obleky fungují.

Komu by přesto byla zima, může si pod vodou zapnout i topení. Prodávají se elektrická zařízení v podobě vesty s baterií a pod vodou je možné si s ní přitápět.

autoři: Ivana Wiesnerová , hoch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.