Hygienici začali s kontrolami vody v rybnících. Nejhorší situace je tradičně na Kachličce u Skály

9. červen 2022 06:00

Hygienici odebrali vzorky vody z problematických koupacích ploch na Vysočině. Mimo jiné také z rybníka Kachlička na Havlíčkobrodsku.

Předsezónní vzorky vody z koupacích ploch odebrali krajští hygienici hned z několika rybníků na Vysočině. Zaměřují se zejména na nádrže, které byly v minulém roce nejvíce znečištěné a nekvalitní. 

Kachlička

S odběrovou sadou se tak vydali třeba ke Kachličce na Havlíčkobrodsku, ve které je prakticky každoročně vyhlašován zákaz koupání. Kromě průhlednosti tam měří i teplotu vody a odebírají vzorek do laboratoře. 

Kachličku si odborníci vybrali záměrně. Podle mluvčí krajské hygieny Jany Böhmové má totiž špatnou kvalitu vody pravidelně. „Tady na Kachličce se daří sinicím, bývá tu i často vyhlášený zákaz koupání, může to být chovem ryb, může to být vyústěním kanalizace z místních chat, ten důvod neznáme.“

I teď na začátku léta to vypadá, že se kvalita vody v Kachličce příliš zlepšovat nebude. Průhlednost totiž hygienici zjistili velmi nízkou, přitom voda už dosáhla teploty téměř 22 stupňů. 

Přehrada Sedlice

Kachlička ale nebyla jediným cílem odborníků, kteří na první letošní měření vyrazili k  plochám s pravidelně diskutabilní kvalitou vody. „Před chvílí jsme byli na Sedlici, tam voda vypadala lépe, tady na Kachličce je na první pohled víc zakalená a zelené barvy, na dalších rybnících, jako byl Ředkovec, ten už má kvalitu vody také zhoršenou.“

Co se kvality vody týče je na tom  podle hygieniků nejhůře okres Havlíčkův Brod. Specialisté tam monitorují kvalitu vody ve třech potencionálně ohrožených plochách. Naopak nejlépe jsou na tom dlouhodobě rybníky Malý a Velký Pařezitý na Jihlavsku.

Spustit audio

Související