Hygienici nedoporučují koupání v rybníku Peklo v Polné u Jihlavy a zakazují ho v Kachličce na Havlíčkobrodsku

22. červenec 2013

Hygienici na Vysočině dnes vyrazili na kontrolu rybníků. Kvalitu vody měřili ráno například i v Pekle v Polné u Jihlavy. Tam v současnosti odborníci koupání kvůli sinicím nedoporučují.

„Provádím odběr rybniční vody z hloubky 30 centimetrů pod hladinou pro mikrobiologický rozbor,“ popisuje Bořivoj Řezníček ze zdravotního ústavu.

Právě pracovníci zdravotního ústavu dělají samotné odběry pro hygieniky. Kromě vzorků pro laboratoř musí změřit i průhlednost vody pomocí takzvané Secciho desky.

„Je to terč, který ponořujeme pod hladinu. Je natolik zbarvený, že nám signalizuje, kde ho přestaneme vidět, a to je ta průhlednost, kterou tímto zjišťujeme. Tady je to 45 centimetrů,“ prozrazuje Řezníček.

Odebrané vzorky musí v chladící brašně co nejrychleji převést do laboratoře, kde jeho kolegové udělají rozbory. Plavci se z nich za tři dny dozvědí, jestli právě jejich oblíbený rybník není kvůli sinicím zdraví nebezpečný.

A právě voda v rybníku Peklo v Polné na Jihlavsku je dlouhodobě špatná.

„V rybníku Peklo jsme od začátku vzorkováním zjistili nadlimitní hodnoty chlorofylu a sinic, což je voda nebezpečná nebo nevhodná ke koupání pro citlivější jedince. U nich mohou vzniknout kožní vyrážky, astma a záněty,“ potvrdila Českému rozhlasu jihlavská hygienička Martina Kopuletá.

Přesto se tam lidé koupou, stejně jako tamní správce Josef Musil:

Rybník Peklo v Polné trápí každoročně sinice

„Koupu se, ale pak se osprchuji ve sprše a je to v pohodě. Víc to neřeším. Zájem je sice menší, ale lidé chodí. Ne tolik, jak bychom si představovali. Je jich kolem padesáti, maximálně sto lidí.“

Zatímco v rybníku Peklo hygienici zatím pouze doporučují se nekoupat, v Kachličce na Havlíčkobrodsku už to kvůli špatné vodě zakázali.

Mezi nejčistší přírodní koupaliště na Vysočině patří Břevnická nádrž nebo Ředkovec na Havlíčkobrodsku, kde je průhlednost vody přes metr.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio