Husí farmy finišují před sv. Martinem. Prodají až polovinu celkové produkce
Husí farmy v celé zemi se teď připravují na svátek svatého Martina. Ten je totiž v našich končinách spjatý právě s pojídáním pečených hus.
Například na rodinné farmě v Kalhově na Jihlavsku už v těchto dnech porazili skoro polovinu svojí letošní produkce. V pohotovosti jsou ale i veterináři.
Sezónní záležitost
„Husa je sezónní záležitost. Během roku to lidé moc nejedí, na sv. Martina je toho ale hodně,“ říká na kalhovské farmě Tamara Sobková.
Na farmě bylo ještě před pár dny asi 500 hus, aktuálně jich je 300. Husy nedodávají do řetězců, velké procento jich prodají přímo ze dvora. Cena je podobná, jako loni, kilo husy vyjde asi na dvě stovky.
4 – 6 kilo
U husy je důležitá velikost, pohybuje se mezi čtyřmi až šesti kilogramy. „Lidi často zajímá, jestli se jim vejde do mrazáku nebo na pekáč. Ta šestikilová se ještě do trouby vejde.“
Veterináři
Napilno nemají jen chovatelé hus, ale i veterináři. Z Krajské veterinární správy chodí na kontroly. „V těchto dnech provádějí naši inspektoři veterinární prohlídky jatečných hus a kachen. Zároveň kontrolujeme skladování a uvádění těchto zvířat do oběhu,“ dodal šéf krajské veteriny Božek Vejmelka.
„Zkontrolujeme v podstatě každé zvíře, které přijde na jatka,“ dodal.
Další nápor očekávají chovatelé hus před Vánoci. Husa je totiž oblíbené jídlo na svatoštěpánské tabuli.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Jak se chovat ve vedrech? ‚Hodně pít, nepřejídat se a zůstat ve stínu,‘ radí lékař
-
Válečná reportérka: Znásilnění je efektivní a ‚levnou' zbraní. I proto je tak těžké proti němu bojovat
-
‚18 měsíců nebo déle.‘ Vláda schválila návrh na evidenci ubytovaných, ochránce soukromí oslyšela
-
Česká olympijská kolekce sklízí uznání z celého světa. ‚Jsou to neuvěřitelné emoce,‘ říká návrhář Černý