Hráz Dolních Kladin je stále protržená

12. listopad 2012
Zprávy z

Havárie se u Žirova na Pelhřimovsku stala v půlce června. Hasiči z rybníka upustili vodu a vyrobili umělé koryto, odkud přepadem odtéká voda. Opravu má provést Pozemkový fond České republiky coby správce.

Její započetí ale zdržuje příprava projektové dokumentace, úřední postup při získávání stavebního povolení a také výběr zhotovitele stavby. Obyvatelé domů samoty Dolní Kladiny a také sousedního Zachotína se musí po tu dobu obejít bez hlavního spojení po patě hráze. "Na své náklady jsme alespoň spravili cestu zezadu od Světničkova mlýnu přímo k domům na samotě Dolní Kladiny. Jsme také domluveni, že silničku budeme v zimě udržovat, aby po ní v případě potřeby projeli také hasiči nebo záchranáři. Jen odpadky budou muset lidé nosit do nádob u Světničkova mlýna, popeláři k jejich domovům zajíždět nebudou," říká místostarosta Žirova Vladimír Tošer.

Hromada kamení na poškozené hrázi dolnokladinského rybníka

Poškozením hráze vznikla škoda také některým vlastníkům okolních pozemků a firmě Biofisch, která v rybníku chovala několik druhů ryb. Část rybí sádky uplavala do Sedlické přehrady, ostatní rybáři vylovili a převezli jinam.

Spustit audio