Hradecké služby řeší problémy s černými skládkami. Lidé nechávají u kontejnerů povalovat kde co

22. srpen 2021 08:16

Podle společnosti, která zajišťuje svoz odpadu v Hradci Králové, jsou černé skládky po městě stále velkým problémem. Lidé totiž nechávají povolat u kontejnerů odpad, který tam nepatří. Třeba i nábytek. Přitom v Hradci Králové je k dispozici hned několik sběrných dvorů. 

Čtěte také

„Na území města provozujeme čtyři sběrné dvory. Každý den v týdnu, včetně víkendů, je otevřen aspoň jeden z nich," říká ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

A dodává, že nejčastěji se u kontejnerů po městě povaluje objemný odpad.
„Hlavně nábytek. Dále to jsou různé elektrospotřebiče. Například, někdo se chce zbavit ledničky, tak ji umístí v noci k popelnicím a nechá ji tam stát. Stejně tak nějaký starý gauč, matrace a další věci. Což je samozřejmě špatně. Občané by v žádném případě na stanovištích sběrných nádob odkládat odpad, který se do nich nevejde."

Čtěte také

Černé skládky likvidují pracovníci Hradeckých služeb prý v podstatě denně.
„Reagujeme na podněty občanů nebo našich posádek sběrných vozů, které provádějí standardní svozy. Takže víme, že na nějakém konkrétním místě se nachází jistý odpad. Takže podle toho připravujeme trasu úklidového vozidla."

Náklady na likvidaci černých skládek se ročně pohybují kolem jednoho milionu korun.
„My tuto službu fakturujeme podle skutečnosti bez skutečné likvidace odpadu. Ale zkrátka vozidlo s posádkou tam musí vyjet, tedy máme tam fakturaci přepravy, manipulace a práce. Za letošní rok, ke konci července to činilo zhruba 550 tisíc korun bez DPH."

Čtěte také

Podle mluvčí městské policie Evy Kněžourové není jednoduché najít pachatele, který černou skládku na místě založil.
„Pokud strážníci objeví černou skládku, tak se samozřejmě snaží v odložených věcech pohledem zjistit, jestli tam není něco, co by identifikovalo jejich majitele. Někdy se to podaří, jindy ovšem nikoliv."

K identifikaci osob mohou strážníkům pomoci třeba fotopasti.
„Ty reagují na každý pohyb a dokáží nám identifikovat člověka, který černou skládku založil. Záběry z fotopastí potom slouží jako důkazní materiál pro správní orgán, který už si daného člověka dohledá."

Na území Hradce Králové je městské policii k dispozici celkem 10 fotopastí.

Spustit audio

Související