Hradec Králové platí za likvidaci černých skládek stále víc peněz. Posvítí si na jejich zakladatele

11. září 2020 09:03

Hradecká radnice přidává další peníze na úklid černých skládek. Rada města navýšila tento týden prostředky na letošní svoz velkoobjemového odpadu o 700 tisíc korun a je otázkou, jestli to bude stačit. 

Čtěte také

„Tady na stanovišti právě nahlížím do kontejneru na plastový odpad. A vidím tady jeden z nešvarů se kterým také bojujeme v Hradci Králové. Byť je to veřejné stanoviště určené pro odpady vznikající u občanů města, v domácnostech, tak tady vidíme kabely, tonery, součástky nějaké tiskárny. To rozhodně nepřipomíná odpad z domácnosti," s ředitelem Hradeckých služeb Martinem Huškem jsme se potkali u místa na sběr tříděného odpadu na Slezském předměstí.

V kontejnerech a ani okolo nejsou jen věci, které tam mají a mohou být. Třeba matrace, opřená o kontejner na textil.
„Samozřejmě matrace do textilu nepatří. Je v tom molitan. Tohle je určitě objemný odpad, který by měl být umístěný na sběrném dovře. Případně předán v rámci mobilních svozů, které zrovna teď v sobotu 12. září začínají."

Hradecké služby řeší stále častěji nepořádek u kontejnerů v centru města

Pod pojmem černá skládka si řada lidí představí pneumatiky a plechovky s barvou, naházené v příkopu u silnice. Hradecké černé skládky vznikají hlavně na sídlištích a především v blízkostech kontejnerů na odpad.

I proto, že z takových míst zase nepořádek rychle mizí, mají možná podle Martina Huška možná někteří lidé pocit, že to je vlastně v pořádku a že to tak má být. Nemá - a to, že velkoobjemový odpad v mezích možností rychle zmizí stojí nemalé peníze.

Čtěte také

Například v roce 2016 zaplatilo město za svoz tohoto druhu odpadu 279 tisíc, vloni už to bylo přes milión a za první pololetí letošního roku je to tři čtvrtě milionu.

Lidé odkládají opravdu ledacos.
„Takovým nejběžnějším je nábytek, nějaké elektro, kočárky, teď jsem někde viděl terárium. Velmi oblíbené a časté je odkládání matrací na stanoviště u popelnic. To je doslova nějaké hobby Hradečáků, protože těch matrací se všude povaluje obrovské množství."

A i proto Rada města rozhodla o navýšení prostředků na tento druh úklidu. Může to být dvousečné - čím rychleji a plynuleji bude město podobné skládky uklízet, tím spíš si lidé neuvědomí, že dělají při podobném odkládání chybu, říká primátor Alexandr Hrabálek z ODS.

Hradec Králové platí za likvidaci černých skládek stále víc peněz. Posvítí si na jejich zakladatele

A tak nezbývá než represe - za založení černé skládky může přijít pokuta až 50 tisíc korun. Dosud takové pokuty nepadaly, radnice chce ale podle primátora přitvrdit.

„Jsme odhodláni přitvrdit, protože náklady na dodatečný úklid nám za poslední čtyři roky stouply asi šestkrát. To je obrovský nárůst. Jsme odhodláni umístit třeba i fotopasti a zintenzivnit spolupráci s městskou policií. A jsme odhodláni sankce zvýšit a opravdu je udělovat," uzavírá Alexandr Hrabálek.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související