Hra Skryté příběhy nabízí výlet s poznáním. V Kutné Hoře pomůžete zachránit kostnici

27. říjen 2017
Česko – země neznámá

Procházky, historii i trochu tajemna v sobě spojuje venkovní hra Skryté příběhy. Setkat se s ní můžete na několika místech naší země. Jde o výletní trasy, které vždy propojuje příběh toho kterého místa. Stačí si do mobilu zdarma stáhnout příslušnou aplikaci a můžete s celou rodinou vyrazit.

Ve středočeské Kutné Hoře si můžete užít hru Santini a kostlivci. Zarazil vás název? V Kutné Hoře je historicky velmi cenná kostnice umístěná v gotickém hřbitovním kostele Všech Svatých. O její opravu se zasloužil významný česko- italský architekt Jan Blažej Santini-Aichel. Byla to pro něj v podstatě práce navíc, protože do Kutné Hory byl původně povolán, aby opravil a přestavěl pobořenou katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele.

Dnes je tato stavba na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. A díky Santinimu dodnes stojí i kostnice. V době Santiniho pobytu v Kutné Hoře byla totiž porušena statika kostela a Santini nechal vyztužit jeho průčelí. Mezi gotické věže nechal postavit štít, který obě věže zpevnil.

Na základě historických faktů vznikl příběh, který provádí turisty celou trasou. Santini byl vášnivým numerologem a kabalistou a zajímal se také o okultismus. Na trase zjistíte, že se mu v Kutné Hoře zdál každou noc strašidelný sen. Jakmile usnul, zjevovaly se mu desítky kostlivců. Něco mu chtěli sdělit, ale Santini stále nevěděl co. A tak žádá o pomoc každého, kdo se vydá na trasu.

Hlavní loď katedrály Nanebevzetí Panny Marie v Kutné Hoře, kterou dostavěl a opravil Santini

Celá kutnohorská výletní trasa Skrytých příběhů měří šest kilometrů a vede hezkou procházkou od katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory až na kopec Kaňk a zpět přímo ke kostnici.

Jak celá hra funguje?

Hra je určena především dětem od 6 do 13 let, ale pobaví i dospělé. Na cestu potřebujete pouze kvalitní mobilní telefon, do kterého si předem zdarma stáhnete celou aplikaci. Na každé trase je několik zastavení, na kterých se zaposloucháte do příběhu vyprávěného historickou postavou, která je spojena s daným místem a právě řeší nějaký malér nebo obtížný záměr.

Na jednotlivých zastaveních ústřednímu charakteru pomáháte tím, že řešíte drobné úkoly. A za ty sbíráte body. Čím víc bodů máte, tím víc obsahu hry se vám otevírá. Poté, co v Kutné Hoře pomůžete Santinimu, můžete se s ním přes mobilní aplikaci dokonce vyfotit, a tímto způsobem nasbírat fotografie se všemi osobnostmi, se kterými se na trasách Skrytých příběhů potkáte.

Spustit audio