Horní Dubenky na Jihlavsku odmítly investovat do soukromé zubní ordinace přes tři miliony korun ze svého

3. srpen 2023

Přitáhnout nového zubaře na venkov je stále těžší. Horní Dubenky málem jednoho měly, ale obec by jeho podnikání musela nastartovat víc než třemi miliony korun. Před velkými pobídkami přitom varuje i stomatologická komora.

Nájem na ordinaci zdarma, obecní byt, stavební úpravy ordinace a bezůročná půjčka - ani taková nabídka nestačila Horním Dubenkám, aby přitáhly nového zubaře. Tamní stomatoložka odešla do penze a vesnice na jihu Vysočiny se rychle snažila sehnat náhradu.

Podle bezpartijního starosty Vladimíra Tomšíka ale dosud jediný zájemce chtěl, aby Dubenky soukromou ordinaci nově vybavily: „Vybení je tři miliony. A teď se vemte to předělání ordinace a další věci okolo. Takže minimálně 3,5 milionu.“

Roman Šmucler, prezident Stomatologické komoru k tomu dodává: „Ty obce prostě chtějí zubaře teď hned. Za to jsou milion a už jsou takoví doktoři specialisti, kteří každý půlrok jsou v jiné obci. Vezmou si milion a za půl roku jdou zase dál. Je to úplný nesmysl a my se snažíme těm obcím říkat, aby to nedělaly.“

Podle Romana Šmuclera obce začínají zubaře přeplácet a dlouhodobě jim to nepomůže. Horní Dubenky přeplácet nechtějí a svou nabídku sestavovaly podle obcí v okolí. A nového zubaře tak dál hledají.  

autor: Daniel Zach
Spustit audio