Horácká galerie v Novém Městě na Moravě slaví padesátiny

20. květen 2014

Před padesáti lety byla v Novém Městě na Moravě založena Horácká galerie. V prostorách bývalého renesančního zámku na Vratislavově náměstí ukrývá sochy a obrazy od nejvýznamnějších regionálních autorů nebo třeba hutní sklo.

„Kmenový autor, díky němuž Horácká galerie vznikla, je Jan Štursa,“ říká ředitel galerie Josef Chalupa, zatímco otevírá dveře do expozice v přízemí.

Místnost je plná úchvatných bronzových a kamenných soch i plastik inspirovaných životem novoměstského rodáka. Osudné mu byly ženy.

„Po krásných, křehkých dívčích aktech jsou to akty zralých žen, z nichž nejznámější je tančící Sulamit Rahu. Je to dynamická figura barokních proporcí,“ ukazuje Chalupa.

O kus dále se nacházejí díla, kterými Štursa reagoval na hrůzy války. „Práce, které byly vyloženě inspirovány zážitkem na frontě, ať už je to Pohřeb v Karpatech nebo Raněný,“ dodává ředitel galerie.

Naproti sobě stojí v místnosti dvě majestátní sochy – mistra Jana Husa a Tomáše Garrigua Masaryka. „Masaryk není naproti Husovi náhodou, protože si zvolil na prezidentskou standartu ono známé Pravda vítězí,“ vysvětluje Chalupa.

O letošní Galerijní noci pak muzeum otevřelo v prvním patře novou expozici, kde jsou k vidění zajímavé obrazy i nábytek, který se dochoval z původního zámeckého mobiliáře.

Díla sochaře Jana Štursy v Horácké galerii
Spustit audio